Geef je keuken extra stijl met een inbouw wijnklimaatkast

Bij het kiezen van een wijnklimaatkast is het slim om allereerst te bepalen hoe groot deze moet zijn. Hoeveel ruimte heb je (ervoor over) in huis en hoeveel flessen wil je kunnen opslaan? Daarnaast kun je ook naar het uiterlijk kijken: welke klimaatkast past het best bij je interieur qua materiaal, kleur en uitstraling? Wil je graag een wijnkoelkast met sfeerverlichting aan de binnenzijde?

 

Je weet hoe het gaat als je vrienden op bezoek krijgt. Je doet je best om een lekkere maaltijd op tafel te zetten en haalt op het laatste moment nog even een wijntje bij de super of de slijter. Twee flesjes in je Kipling rugzak en fietsen maar. 

 

Wil je de wijnklimaatkast inbouwen?

Het is ook belangrijk om vooraf te bedenken of je de koelkast wilt inbouwen, bijvoorbeeld in de keuken. Je kunt namelijk niet zomaar iedere wijnklimaatkast inbouwen. Bij ieder product wordt aangegeven of deze geschikt is voor inbouw.

Of een klimaatkast geschikt is voor inbouw, hangt af van de koeltechniek. De thermo-elektrische koeltechniek is daar bijvoorbeeld niet geschikt voor. De BODEGA43-40 is de ideale inbouw wijnklimaatkast en geschikt voor elke keuken!

 

Soms moet je rode wijn zelfs koelen

De flessen staan eenmaal thuis een tijdje op het aanrecht en dan maar hopen dat ze tegen de tijd dat de kurk of schroefdop eraf gaat, op temperatuur zijn. Vaak menen mensen dat een rode wijn op kamertemperatuur moet worden gebracht en een witte gekoeld moet worden in de ijskast. Als je weet dat de ideale temperatuur van rode wijn absoluut niet boven de achttien graden uit mag komen, kun je met die kamertemperatuur er wel eens naast zitten. Vaak is die veel te hoog, met als gevolg dat je een rode wijn eigenlijk zou moet koelen om een optimale smaak te krijgen. Je moet het maar net weten. En als niemand klaagt, slaak je een zucht van verlichting. 

 

Geen onzekerheid over de temperatuur van de wijn

Dat kan makkelijker. Met een wijnklimaatkast ben je verzekerd van de juiste temperatuur waarop je een wijntje kunt serveren. Geen stress en geen onzeker gevoel over de te schenken wijn. Zo’n wijnkast inbouw vindt steeds vaker een plaats in de moderne keuken. 

 

De koeltechniek van wijnklimaatkasten

Een wijnklimaatkast kan gebruik maken van verschillende soorten koeltechnieken. Als je de wijnkast voor een specifieke toepassing wilt gebruiken, bijvoorbeeld om in te bouwen in uw keuken, is het belangrijk hier meer over te weten. Er worden drie koeltechnieken gebruikt:

 

  • Absorptiekoeling
  • Compressor
  • Thermo-elektrisch (Peltier)

 

Sommige hebben meerdere temperatuurzones waardoor verschillende wijnen, onder meer witte en rode, en ook meerdere rode wijnen, op een verschillende juiste temperatuur kunnen worden gebracht. 

 

Wijnbewaarkast is als een wijnkelder

Een wijnkast in de vorm van een wijnbewaarkast is iets anders. Het werkt eigenlijk als een wijnkelder. De wijnen hebben daarin een stabiele omgeving en temperatuur waarop ze goed kunnen rijpen. Je kunt de wijn er jaren in het donker in laten liggen totdat je vindt dat de fles geopend kan. Meestal heeft zo’n wijnbewaarkast een temperatuur van twaalf graden. Ideaal om een heerlijke wijn er goed in tot zijn recht te laten komen. 

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101