Linoleum als duurzame vloer

Je hebt al een duurzame keuken en badkamer en een zonneboiler is ook al aangeschaft. Energie vergelijk je makkelijk online en zo heb je betaalbare groene energie gevonden. Kortom: je hele huis straalt A+++ uit. Je vloer is echter versleten en het is hoog tijd voor een nieuwe. Natuurlijk moet die ook in het duurzaamheidstraatje passen en je gaat dus goed op zoek naar een milieuvriendelijke vloer. Wij geven jou alvast een goede optie om te overwegen: linoleum!

 

Wat maakt linoleum zo milieuvriendelijk?

Dit type vloer is volledig vervaardigd uit natuurlijke producten. Je zult dus voornamelijk lijnolie onder je voeten hebben liggen. Dit bestanddeel wordt tijdens de productie vermengd met kalksteen, pijnboomhars en houtmeel of kurk. Vervolgens wordt dit mengsel op jute of canvas aangebracht en de vloer komt tot leven. Doordat alle producten natuurlijk zijn, is de CO2-voetafdruk voor het maken linoleum relatief klein. Enkel de jute die uit India of Bangladesh geïmporteerd wordt, moet een grote afstand overbruggen, waardoor het transport een klein smetvlekje op het milieuvriendelijke imago van de vloer aanbrengt.

Sommige bedrijven maken hun linoleum echter compleet milieuneutraal door al hun producten, zoals pijnbomen, zelf te planten. Deze bomen zetten tijdens hun leven CO2 om in zuurstof, waardoor de CO2 die vrijkomt bij vervoer en de verwerking, geneutraliseerd wordt. Nog een aspect van deze vloer dat het bovenaan het duurzaamheidslijstje zet, is de levensduur. Je mag namelijk verwachten dat linoleum zo’n 20 tot 30 jaar meegaat. Wanneer je vloer op is, kan het materiaal hergebruikt of weggegooid worden. Het bevat geen giftige stoffen, dus het is niet schadelijk voor het milieu.

 

Nog meer voordelen

Zijn er nog andere redenen waarom je een linoleumvloer in huis wilt halen? Ja, heel veel zelfs! Linoleum is stevig, duurzaam en slijtvast. Je kunt het plaatsen in je woonkamer, slaapkamer of kantoor. Je kunt er zelfs een ereronde op rijden met je bureaustoel, zo slijtvast is het! Ook in de keuken en de badkamer is linoleum op zijn plaats. In de badkamer heb je wel kans dat het iets minder lang meegaat, want te veel vocht verkort de levensduur. Een ander voordeel is dat de vloer in het begin een antibacteriële werking heeft. Dit is te danken aan de lijnoliegassen die opstijgen. Deze zijn niet giftig voor mensen of huisdieren, maar zullen bacteriën zonder twijfel ombrengen. De vloer is bovendien goed te combineren met vloerverwarming, hoewel een dikkere vloer wel meer warmte tegenhoudt. De antistatische eigenschap is als een kers op de taart. Deze zorgt ervoor dat de vloer makkelijk stofvrij en schoon te houden is, waardoor deze perfect is voor mensen die een allergie hebben.

 

Marinus Marinus
Marinus Marinus
Artikelen: 14