Zo installeer je een duurzame keuken

Als je uiteindelijk ervoor kiest om je oude, vertrouwde keuken de deur uit te doen, begint het piekerwerk. Wat verwacht je van een nieuwe keuken? Esthetiek speelt een rol, maar ook het duurzaamheidsaspect komt om de hoek kijken. We willen toch allemaal wel een keuken die lang meegaat en een kleinere voetafdruk achterlaat op het milieu?

 

A+++ apparaten

Niet alleen de koelkast, maar ook de afzuigkap, de oven en je vaatwasser zijn voorzien van een energielabel. De gradaties gaan van G tot A+++. Hoewel een A-label al zeer duurzaam klinkt, is dat imago enigszins misleidend. Wanneer je voor een nieuwe keuken gaat, is het dus verstandig zoveel mogelijk voor A+++-apparatuur te kiezen. In aanschaf zijn deze apparaten duurder, maar door hun lage stroomverbruik hebben ze zichzelf zo terugverdiend. Je kunt de energiekosten zelfs nog lager houden door een goedkoper energiecontract af te sluiten. Op energievergelijkingssites kun je gemakkelijk je energie vergelijken.

 

Koken op elektriciteit

Nederland wil in 2050 van het aardgas af zijn. Een belangrijke stap om dit doel te verwezenlijken is het koken op gaspitten te vervangen door koken op elektriciteit. Hoewel er twee soorten elektrische kookplaten zijn, keramisch en inductie, is de laatste de energiezuinige variant. Een inductiekookplaat is zuinig doordat enkel de pan wordt opgewarmd en niet de plaat zelf. Dit is niet alleen een stuk duurzamer, maar ook nog eens een stuk veiliger. Sommige huiseigenaren zien koken op elektriciteit echt niet zitten. In dit geval zou je eventueel gebruik kunnen maken van groen gas.

 

Verminder waterverbruik

Zo’n 10 procent van het waterverbruik van een huishouden verdwijnt door de gootsteen in de keuken. Door in deze kamer van je huis water te besparen, kun je dus echt een groot verschil maken. Kies voor een waterbesparende kraan en/of schaf een volumestroombegrenzer aan. Natuurlijk kun je ook door je dagelijkse bezigheden enigszins aan te passen veel water besparen. Zo kun je de vaatwasser op eco-stand zetten en deze alleen laten wassen wanneer hij vol is.

 

Kies voor tijdloos

Zoals al ter sprake is gekomen, speelt het esthetische aspect van de keuken ook mee. Daarom is het raadzaam om voor een keuken te gaan die een enigszins tijdloze stijl heeft. Anders krijg je misschien de neiging de hele keuken binnen vier jaar weer de deur uit te doen. Sommigen kiezen voor elementen die makkelijk te vervangen zijn. Hierdoor kun je je keuken na een aantal jaar net even iets anders aankleden, zonder dat een hele verbouwing nodig is. Ook is de keuken dan een stuk makkelijker te repareren, waardoor deze weer langer meegaat. Lekker duurzaam dus!

Marinus Marinus
Marinus Marinus
Artikelen: 14