Een eigen huis bouwen: dit zijn de stappen die je dient te ondernemen

Het bouwen van je eigen woning. Voor veel mensen is dit een ware droom. Het is dan ook fantastisch als dit werkelijkheid wordt en je je eigen huis kunt gaan ontwerpen en bouwen. Er komen wel een hoop dingen kijken bij het bouwen van een woning. Vaak is het een behoorlijk stressvolle periode. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je wat je kunt verwachten. Om je op weg te helpen benoemen we een aantal stappen die je dient te ondernemen om je droomhuis te bouwen. 

 

Budget en financiering

Een huis laten bouwen kost veel geld. Het is dan ook noodzakelijk dat je een duidelijke begroting gaat maken. Ook zul je moeten weten welk bedrag je kunt lenen. Zet van te voren op een rijtje, wat je uit wilt geven aan verschillende dingen. Dit geeft je meer duidelijkheid. Wees hier specifiek in, dus per ruimte hoeveel het mag kosten. Houd altijd rekening met extra kosten, een huis bouwen kost eigenlijk altijd meer geld dan verwacht. 

 

Ontwerp

huis bouwen

 

Het ontwerpen van je huis is misschien wel het leukste onderdeel. Je kunt het precies ontwerpen hoe je zelf wilt. Probeer van te voren al wat inspiratie op te doen zodat je dit kan verwerken in het ontwerp. Vraag ook hulp aan een architect. Veel mensen maken het ontwerp grotendeels samen met de architect zodat er ook gelijk goede bouwtekeningen gemaakt kunnen worden.

 

Kavel zoeken

Als je weet wat je budget is, en het ontwerp is klaar, kun je gaan zoeken naar een kavel. Op Kadastralekaart.nl kun je meer informatie vinden over kavels en andere gebouwen. Bij het kopen van een kavel moet je goed kijken naar de eisen. Soms is het bijvoorbeeld alleen mogelijk om een woning met een klassiek uiterlijk te bouwen terwijl

je zelf juist een strakke en moderne woning wilt.

 

Eigen huis bouwen

Het bouwen van je nieuwbouwwoning zorgt in veel gevallen voor een hoop stress, dit wil je het liefst voorkomen. Kies daarom voor een goede aannemer die zich houd aan de afspraken en de planning. Vraag aan andere mensen of zij een goede aannemer kennen. Als je zelf ook mee wilt helpen aan de bouw zul je wel een ruime planning moeten maken. Vaak duurt alles toch net even iets langer dan je zou verwachten. 

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 119