Match jouw woning met de verzekering

Jouw leven verandert constant, wat je ook terugziet in jouw woning. Er is een partner bijgekomen of zelfs kinderen, je hebt de televisie een upgrade gegeven, je hebt de keuken vernieuwd, et cetera. Toch zul je dan waarschijnlijk niet jouw inboedel- en opstalverzekering gaan vernieuwen, terwijl dit mogelijk wel nodig is doordat je het hele huis hebt veranderd. Veel Nederlanders zijn hierdoor onder- of oververzekerd. Het is dus aan te raden om even te kijken of jouw woning nog past bij jouw verzekering. Woonverzekeringen vergelijken kun je dan doen als je een nieuwe verzekering nodig hebt.

 

De cijfers

Pricewise heeft een onderzoek gedaan naar dit onderwerp om te kijken wat Nederlanders doen als ze hun huis hebben verbouwd of de inboedel is veranderd qua waarde. 32 procent van de participanten gaven in dit onderzoek aan dat ze de inboedelverzekering niet hebben aangepast nadat de inboedel is vervangen met meer of minder waardevolle spullen. Wat nog veel erger is dat 78 procent van de groep deelnemers die zelfstandig verzekerd zijn de opstalverzekering niet hebben aangepast na een verbouwing. Bovendien heeft 51 procent van de VvE-verzekerden de inboedelverzekering na een verbouwing niet aangevuld met eigenaarsbelang. Als laatste heeft 32 procent de gezamenlijke opstalverzekering niet aangepast na een VvE-verbouwing. Overigens weet 26 procent niet eens of dit wel of niet gebeurd is.

 

Waarom stappen Nederlanders niet over?

99 procent van de Nederlanders die eigenaar zijn van een koopwoning hebben een inboedelverzekering. Voor een deel van hen is de waarde van de inboedel veranderd nadat ze voor de laatste keer hebben gekeken naar hun verzekering. Bovendien weet een op de vier respondenten niet voor welke waarde hun inboedel is verzekerd of wat de waarde van hun inboedel überhaupt is. 61 procent van de Nederlanders hebben nog nooit alle opstalverzekeringen vergeleken, zij hebben dus ook geen overstap gemaakt. Er zijn meerdere redenen waarom ze niet overstappen, maar de meest voorkomende uitleg is dat ze tevreden zijn met hun huidige verzekering. Daarnaast hebben ze liever alle verzekeringen bij dezelfde aanbieder of denken ze dat het niet goedkoper kan. Ook bij een opstalverzekering zie je dat veel Nederlanders hun verzekering niet aanpassen nadat ze hun huis hebben verbouwd of gerenoveerd. Maar een op de vijf zelfstandig verzekerden heeft dit gedaan, wat onwijs laag is

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101