Hoe vervang ik zelf een cilinderslot?

Als je een huis hebt gekocht dan is het zonder meer aan te raden om een nieuwe sloten aan te leggen. Dit komt doordat je niet precies weet wie allemaal sleutels hebben van jouw nieuwe woning. De vorige bewoners hebben mogelijk een sleutel gegeven aan Jan en alleman, maar deze niet teruggevraagd en aan jou gegeven. Zo een slot kun je laten vervangen door de slotenmaker Amsterdam, maar in principe zou je het gerust ook zelf kunnen doen. Zodoende zullen er geen sleutels meer in de omloop zijn waarmee anderen jouw huis in kunnen komen.

Stap 1: Het verwijderen van de oude cilinder

Dit stappenplan kun je alleen gebruiken als je een oplegslot hebt met een losse buitencilinder. Bij een oplegslot met een vaste cilinder kun je namelijk de slotkast niet opnieuw gebruiken. Hiervoor is het waarschijnlijk beter om een slotenmaker in te schakelen. Het vervangen van een cilinderslot begint dus met het verwijderen van de oude cilinder. Dit is doen door de schroeven die aan de binnenkant en de zijkant van de deur zitten los te draaien. Aan deze schroeven zit de slotkast bevestigd, hierdoor kun je deze simpel verwijderen. Je kunt nu de buitencilinder zien, wat vast zit aan de deur met een cilinderplaat. Ook deze plaat moet je losschroeven, waarna je de cilinder met de sierring uit de deur kunt halen.

Lees ook: 24 uur slotenservice Amsterdam: veiligheid voorop

Stap 2: Het bevestigen van de nieuwe cilinder

In de deur zit nu natuurlijk nog wel het boorgat waarin de oude cilinder zat, hier kun je de nieuwe cilinder samen met de sierring doorheen steken. Vervolgens moet je de cilinderplaat weer vastschroeven. Als de nieuwe cilinderplaat niet in de uitsparing van de oude plaat past dan kun je met een scherpe beitel wat hout wegsteken. Doe dit totdat de cilinderplaat wel perfect in de deur valt.

Huislijn.nl is genomineerd voor website van jaar 2019.

Stap 3: Het monteren van de slotkast

Nadat je de nieuwe cilinder hebt bevestigd moet je de slotkast plaatsen. Dit doe je door de kast over de cilinderlip te plaatsen. Deze lip moet je korten met een ijzerzaag. Doe dit totdat de cilinderlip nog ongeveer 10 millimeter uitsteekt. Hierna kun je de slotkast met wat schroeven monteren. Vervolgens is het verstandig om te controleren of het slot werkt zoals het zou moeten, voordat je de kast definitief vastschroeft. Zo kun jij helemaal zelf zonder ook maar enige hulp van anderen een nieuw cilinderslot plaatsen!

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101