Hoe vaak verhuizen mensen? De cijfers

Het aantal verhuizingen dat je meemaakt kan sterk variëren. Er zijn mensen die vaak verhuizen en mensen die hun hele leven op dezelfde plek blijven wonen. Maar tussen die uitschieters zit natuurlijk een gemiddelde. Dus hoe vaak verhuizen mensen nu eigenlijk? En hoe wordt dat meestal aangepakt?

 

Het aantal verhuizingen per persoon

Mensen verhuizen volgens het CBS gemiddeld 7 keer in hun leven. Dat komt neer op ongeveer 1x per 10 jaar. Maar in de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. Jongvolwassenen verhuizen het vaakst. Zij gaan bijvoorbeeld studeren of werken en gaan dan het huis uit. Ze beginnen met een huurwoning of -appartement en gaan pas later een koopwoning zoeken. Vervolgens verhuizen zij meestal nog eens van de starterswoning naar een wat grotere woning. Zodoende verhuizen de meeste mensen wanneer zij tussen de 20-40 jaar zijn het vaakst. Daarna zijn ze gesetteld en blijven ze het liefst langer op één plaats wonen.

 

Verhuizen in en na de crisis

Tijdens de crisis vanaf 2006 is het aantal verhuizingen enorm gedaald. Dat is begrijpelijk als je nagaat wat er toen gebeurde. Het was een onzekere tijd en de huizenmarkt zat in een dip. Mensen wilden minder snel kopen of huren en konden in die jaren hun oude woning ook moeilijk verkopen. Na de crisis is die dip echter weer verdwenen. Vanaf 2012 zitten we weer op het niveau van de voor de crisis. Er werden weer veel meer verhuizingen geregistreerd, veelal ook over grotere afstanden. De laatste twee jaar begint de huizenmarkt langzaam tot stilstand te komen omdat de huizenprijzen zo hoog zijn. Daardoor loopt ook het aantal verhuizingen terug.

 

Hoe verhuizen mensen?

Nog een interessante vraag: met zoveel verhuizingen is het interessant om te weten hoe mensen verhuizen. Opvallend is dat er heel veel Nederlanders zijn die hun verhuizing zelfstandig regelen. Ze kopen verhuisdozen of schaffen verhuispakketten aan en gaan zelf aan de slag. Daarmee voorkomen ze de hogere kosten van het aannemen van een verhuisbedrijf. Het is typerend dat verhuizingen over grotere afstanden (meer dan 50 km) wel weer vaker worden uitgevoerd door een verhuisbedrijf: dan is heen en weer rijden met een kar niet meer goedkoper dan het uitbesteden bij een verhuisbedrijf. Nederlanders kiezen dus vrijwel altijd de goedkoopste optie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika, waar het juist heel gebruikelijk is om altijd een verhuisbedrijf in te schakelen.

 

Mensen verhuizen gemiddeld zo’n 7 keer in hun leven. We verhuizen omdat we van baan veranderen, ons een beter huis kunnen kopen of door veranderingen in de gezinssituatie. Zo komen er ook veel verhuizingen voor bij gebeurtenissen als huwelijken, echtscheidingen of bij het krijgen van kinderen.

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24