De pelletkachel in huis, een aantal misverstanden opgehelderd.

In de koude winterse dagen vind ik het heerlijk om een fikkie te stoken en bij een knapperig haardvuur een boek te lezen. Maar ik realiseer me ook dat de natuur gebaat is bij een meer duurzame variant van deze hobby. Daarom is het tijd om me te verdiepen in het fenomeen pelletkachel. Op de site van DeLangebv.nl staat vermeld: “Ze zijn efficiënt, gebruiksvriendelijk en 100% natuurlijk“ Dat klinkt goed en vraagt om een nader onderzoek. Daarom heb ik een aantal misverstanden en onduidelijkheden op een rij gezet.

 

Pellets of pallets?

Laat ik dit blog maar beginnen door meteen een verwarring uit de weg helpen: Een pelletkachel heeft helemaal niets te maken met pallets. Een pallet is namelijk een houten, kunststof of kartonnen plateau waarop goederen kunnen worden gezet om ze te verplaatsen. Het woord ‘pellet’ in ‘pelletkachel’, staat voor brandstof, gemaakt van schoon zaagsel en afvalhout. Het ziet eruit als korrels samengeperst hout.

 

Het verschil zit binnenin

Een pelletkachel en een haard lijken qua uiterlijk erg op elkaar, maar aan de binnenzijde is er een groot verschil. De pelletkachel heeft een regelunit, wat het gebruik erg gemakkelijk maakt.  Zo hoef je bijvoorbeeld niet in de weer met lucifers of aanmaakblokjes. Het ontsteken, oftewel het laten branden van het vuur, gaat volledig automatisch als je de kachel aanzet. Ook de temperatuur is in te stellen, iets wat je met een houtvuur alleen kunt regelen door het toevoegen van een blok hout.

 

Pellets in de open haard

Een ander misverstand is dat je pellets alleen in een pelletkachel kunt stoken, dat is niet het geval. Ook in een houtkachel of open haard kun je pellets branden. Andersom kan dat echter niet. Mocht je na dit blog niet meteen je open haard in willen ruilen voor een pelletkachel, dan kun je in elk geval beginnen met het kopen van de CO2 neutrale en zuinige pellets.

 

Vele voordelen en warme winters

De unit in de pelletkachel zorgt voor een goede verbranding met minimale uitstoot. Dat is goed voor je portemonnee en goed voor het milieu. Dat dit type kachel aan populariteit wint, is dan ook wat mij betreft zonder meer terecht. Deze winter zal ik op een veilige en energiezuinige manier de kachel laten branden! En jij?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207