6 tips voor het schoonmaken van elke vloer

Tapijt, laminaat, PVC, tegels… Er zijn tientallen soorten vloeren. En voor elk type vloer krijg je weer andere schoonmaak tips. Sommige vloeren mogen nat worden, andere juist niet. En waar je bij de ene vloer een vlek gewoon met een doekje kunt verwijderen, heb je bij de andere vloer wat zwaarder geschut nodig. Dus hoe maak je het beste je vloeren schoon? Dit zijn 6 tips voor het schoonmaken van elke vloer.

 

1.         Gebruik het juiste onderhoudsmiddel

Vrijwel alle vloertypes hebben wel een eigen onderhoudsmiddel dat erbij past. Zo kun je laminaat onderhouden met een speciaal glansmiddel voor laminaat. Er zijn ook middelen voor het onderhoud van tegels, waarbij je goed moet letten op het type vloertegels dat je hebt. Natuursteen tegels zijn namelijk heel anders dan keramische tegels. Voor vrijwel elke vloer is er een professioneel onderhoudsmiddel voor vloeren. Het goed onderhoud van de vloer voorkomt vuil, schade en krassen en is dus vooral preventief bedoeld.

 

2. Speciale reinigers

Naast onderhoudsmiddel is er ook voor veel vloeren een speciale reiniger. Voor sommige vloeren is dat niet nodig. Een PVC vloer kan bijvoorbeeld uitstekend met water en een sopje worden schoongemaakt. Maar laminaat mag niet te nat worden, dus is een speciale laminaatreiniger heel praktisch. En ook voor tapijt is een reiniger voor vlekken handig, want je krijgt vlekken er vaak moeilijk uit.

 

3. Stoomreiniger

Voor veel vloeren is de stoomreiniger ideaal. Voor een tapijtvloer gebruik je een tapijtreiniger, een bijzonder type stoomreiniger. Voor alle andere harde vloeren is een gewone stoomreiniger geschikt. Wel moet je opletten met houten vloeren, want op de langere termijn kan de laag wax of olie verslijten. Maak je regelmatig de vloer schoon met een stoomreiniger, dan zul je vaker de vloer in de was of olie moeten zetten.

 

4. Oma’s tips

Er zijn veel handige ouderwetse tips voor vloeren. Je hebt bijvoorbeeld tips van vroeger, waar je best handige adviezen tegenkomt. Wel moet je opletten dat deze niet altijd zo goed zijn voor je vloer. Je moet ze dus testen op een onopvallend hoekje om te voorkomen dat je per ongeluk schade of een vlek midden in de ruimte veroorzaakt. PVC en vinyl kunnen vrijwel alles hebben, maar hout is gevoeliger en tapijt kan verkleuren door de verkeerde middelen.

 

5. Stofzuigen kan altijd

Welk vloertype je ook hebt, stofzuigen kan altijd. De consumentenbond heeft handige tips voor het omgaan met de stofzuiger. Kies dus voor een stofzuiger van goede kwaliteit. Daarmee haal je gemakkelijk alle losse vuildeeltjes en stof van je vloer. Voor hoogpolig tapijt hebben de meeste stofzuiger koppen een aparte borstel. Door het regelmatig gebruik van de stofzuiger voorkom je dat vuil zich gaat vasthechten. Bovendien kan zand over de vloer schuren en zo zorgen voor krassen in het oppervlak. Regelmatig stofzuigen is op elke vloer een must.

Huislijn.nl is genomineerd voor website van jaar 2019

6. Op gladde vloeren is stofwissen handig

Op gladde vloeren is een stofwisser handiger dan een stofzuiger. De stofzuiger zal namelijk altijd een deel van het stof laten liggen. Met een stofwisser komt het stof echt allemaal van de vloer. Je kunt het beste stofwissen voordat je gaat dweilen, want als je meteen gaat dweilen zal het stof zich juist aan de vochtige vloer hechten. Dan wordt je vloer dus helemaal niet zo schoon als je misschien denkt! Bovendien wordt de dweil eerder vies, wat ook lastig kan zijn.

 

Er zijn heel veel soorten vloeren. En elk van die vloeren heeft weer een andere manier van schoonmaken. Toch is een groot deel van het schoonmaken ook universeel. Met deze 6 tips kun je vrijwel alle vloertypes goed schoonmaken. Het is dus niet altijd nodig om een handleiding te zoeken voor elke vloer die je in huis hebt. Van tegels tot laminaat en van PVC tot tapijt: deze 6 tips gebruik je voor elke vloer!

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24