Nieuwe koelkast aanschaffen: hier moet je op letten

De koelkast is echt onmisbaar in de keuken! Het is daarom belangrijk om er eentje aan te schaffen die perfect past bij jouw wensen. Bij het kopen van een nieuwe koelkast kun je letten op een aantal punten. Stel jezelf de onderstaande vragen om zo een goede keuze te maken:

 

Waar komt de koelkast in de keuken te staan?

Om te beginnen moet je bepalen waar deze komt te staan. Is het alleen een vervanging van de oude of krijgt de hele keuken een nieuwe indeling? En als je dan kiest voor een andere plek, blijft de ruimte dan nog wel goed toegankelijk? Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden.

 

Hoe groot moet/kan de koelkast zijn?

Als je precies weet waar deze moet staan, kun je de ruimte gaan opmeten. Deze maten zijn natuurlijk erg belangrijk. Het zou jammer zijn als de nieuwe koelkast veel te groot is en niet in de keuken past. Denk niet alleen aan de breedte, maar ook aan de hoogte. Probeer optimaal gebruik te maken van de ruimte!

 

Wil ik een vrijstaande of ingebouwde?

Een ingebouwde koelkast gaat helemaal op in de keuken en zorgt voor een rustig geheel. Vaak wordt hiervoor hetzelfde frontje gebruikt als op de andere keukenkasten. Met een vrijstaande kun je juist een statement maken. Er zijn namelijk hele toffe designs verkrijgbaar! Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. De keuze is dus helemaal aan jou.

 

Welk model koelkast spreekt mij aan?

Er is niet één type koelkast. Er zijn ontzettend veel verschillende modellen verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Amerikaanse koelkast met een aparte deur voor het koel- en vriesgedeelte, een compact tafelmodel voor de kleine keukens of juist een klassieke frigo. Bij twijfel kun je het beste vragen om advies bij een goede winkel, showroom of webshop.

 

Hoe energiezuinig moet de koelkast zijn?

Oude koelkasten kunnen behoorlijk veel energie vreten. Dit is niet leuk voor jouw portemonnee, maar ook erg slecht voor het milieu. Let bij het kopen van een nieuwe  daarom ook op het energielabel. De zuinigste apparaten hebben het energielabel A+++. Je kunt daarnaast ook letten op het stroomverbruik in kWh.

Andere leuke blogs over de inrichting van je huis, lees je hier.

Wat is het budget?

Na het bepalen van het model, de grootte en het gewenste energielabel kun je gaan nadenken over het budget. Je kunt nu precies uitzoeken hoeveel jouw perfecte koelkast kost. Schrik je behoorlijk van de prijs? Dan moet je overwegen welke punten voor jou echt noodzakelijk zijn of even wachten op een goede aanbieding. We raden wel aan om te investeren in een kwalitatieve en zuinige koelkast.

Joanne Maalderink
Joanne Maalderink

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.nl). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Artikelen: 16