Woning leegruimen na overlijden van de bewoner

Het leegruimen van een huis nadat de bewoner is overleden is een groot karwei. Je hebt een geliefde verloren, dus je bent verdrietig en emotioneel. Bovendien moet je al veel tijd steken in het regelen van de uitvaart, waarna je ook nog eens de woning ontruimen. Als je al iets minder drukte wil dan is het verstandig om van tevoren de uitvaart te regelen. Hiervoor kan je een verzekering regelen, deze kun je vergelijken op UitvaartverzerkeringExpert.nl. Bovendien zijn er verscheidene tips aangaande het leegruimen van een huis.

 

Verantwoordelijkheid

Voordat de naasten beginnen met het leegruimen van de woning van een overledene is het verstandig om uit te zoeken wie hier verantwoordelijk voor is. Officieel zijn dit namelijk de erfgenamen. Zij zijn niet alleen verantwoordelijk voor het ontruimen van het huis, maar ook voor de bijkomende kosten. Als er geen testament opgesteld is dan zal het wettelijk erfrecht worden gevolgd. Dan erven de echtgenoot en de bloedverwanten het. Is er wel een testament opgesteld dan wordt hierin duidelijk gemaakt wie de erfgenamen zijn.

 

Bewaren, verkopen of weggooien

In een woning staan en hangen overal spullen, kijk maar eens naar jouw eigen huis. Het is dan ook lastig om alles te overzien. Bovendien moet je beslissen wat je wilt houden en wat je voorgoed wilt weggooien. Dit kan tevens al verdeeld zijn in de erfenis, maar alsnog zullen er veel dingen overblijven. Het is dan ook slim om alle spullen te verdelen in twee of drie categorieën: wat je wilt bewaren, wat je kunt verkopen of weggeven en wat je kunt weggooien.

 

Woningontruimingsbedrijf

Je kunt ervoor kiezen om helemaal zelf de woning leeg te ruimen of dit gedeeltelijk te doen met familie en vrienden, maar je zou hiervoor ook een bedrijf in kunnen schakelen. Er zijn namelijk meerdere professionele ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het ontruimen van huizen. Het is natuurlijk afhankelijk van jouw budget wat betreft de keuze hiervoor. Als de overledene in een huurwoning woonde dan moet je de woning helemaal schoon maken, het moet klaar zijn om opgeleverd te worden. Als dit het geval is dan is het wellicht beter om een woningontruimingsbedrijf in te huren. Zij zullen de hele woning leegruimen en schoonmaken, maar letten ook op dingen als gaten in de muren, de gordijnrails, de vloerbedekking, et cetera. Sommige van zulke ondernemingen bieden bovendien extra services aan, zoals het bezorgen van spullen bij erfgenamen.

Stefan Veldman
Stefan Veldman
Artikelen: 13