Trapliften maken het langer thuis blijven wonen mogelijk

Als je slecht ter been bent wordt traplopen een probleem. Het is te belastend voor het lichaam of zelfs helemaal niet meer mogelijk. Met een traplift kun je toch gewoon thuis blijven wonen. Misschien kun je er zelfs een subsidie voor krijgen.

De zelfredzaamheid in onze samenleving wordt gestimuleerd. Je moet dus vaker zelf zoeken naar een oplossing voor problemen en ongemakken. In veruit de meeste huizen zijn de slaapkamers en de badkamer niet op de begane grond. Dus traplopen kom je niet onderuit. Verhuizen naar een huis met alle faciliteiten beneden is vaak een te ingrijpende maatregel. Met een traplift kun je zonder hulp van anderen en zonder ingrijpende veranderingen aan je huis toch gewoon in jouw huis blijven wonen.

 

Is het laten plaatsen van een traplift altijd mogelijk?

Door de vergrijzing in Nederland worden hulpmiddelen in huis steeds belangrijker en gebruikelijker. Hierdoor heeft het ook meer de aandacht van producenten van hulpmiddelen, waaronder trapliften. Je kunt wel een traplift willen, maar de trap moet er ook geschikt voor zijn. Voor een traplift is het geen vereiste dat het een rechte trap is. Ook voor een trap met een bocht zijn er oplossingen. De constructie van de trap moet wel geschikt zijn, maar er is veel mogelijk.

 

Wat kost een traplift?

De haalbaarheid van een traplift heeft natuurlijk ook met geld te maken. Nieuwe trapliften kun je kopen voor een bedrag van iets minder dan €2.500. Afhankelijk van het aantal bochten in de trap, kan het bedrag oplopen. De kosten zijn sterk afhankelijk van de tijd die de installateurs investeren in het plaatsen. Je kunt de kosten drukken door te kiezen voor een tweedehands exemplaar. Huren is zelfs ook mogelijk. Zo kun je de kosten goed onder controle houden.

 

Heb je recht op een subsidie?

Vanuit de gemeente kun je recht hebben op een subsidie of een lening. Je kunt een vergoeding aanvragen vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) bij jouw gemeente. Deze wet is er namelijk op gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Trapliften spelen hier een belangrijke rol in. Door de Wmo blijven de kosten vaak beperkt tot €17,50 per vier weken. Vanuit een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen er ook mogelijkheden zijn. Voor hulp hierbij kun je ook bij de gemeente aankloppen.

 

Met een eigen huis kun je ook een blijverslening krijgen

Huiseigenaren kunnen een blijverslening aanvragen. Dit is een lening op het huis waarmee je aanpassingen in jouw huis kunt doorvoeren. Dat kan gaan om een traplift, maar ook om andere aanpassingen aan de woning. Ook hiervoor moet je bij de gemeente zijn.

 

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36