5 fouten bij het inrichten van een huis

Eindelijk, de meubels kunnen erin. Na al het verven en stucen is het dan zover. Over een paar dagen is het nieuwe huis een plaatje. Zoals je het voor ogen had al die tijd. Denk je?

 

Inrichten van je nieuwe huis

Zo lekker, een nieuw huis. De meeste mensen zijn hele dagen bezig met de inrichting. Al maanden eigenlijk. Speuren op Pinterest, blog bijhouden over een Scandinavische inrichting, een Bohemian Style woonkamer, een groene uitstraling (lees: veel planten) en ga zo maar door. En alle mogelijke woonprogramma’s op televisie volgen.

Op het moment dat het zover is en de meubels erin kunnen, lijkt het inrichten van je huis toch vaak lastiger dan het op papier of op het scherm leek. En wie ooit een stylist over de vloer heeft gehad, weet hoe het er voor en hoe het er achter de camera uitziet. Heel anders inderdaad. Alles wordt gestyled voor een foto, niet om er in te wonen. Laat dat duidelijk zijn.

 

Daarom gaan we nog wel eens in de fout. Daar gaan we je nu voor behoeden. Dus laptoptas open en computer op tafel. Typ maar mee:

  1. Prop het niet vol met spullen

Dus niet te veel meubels, niet veel prullaria (accessoires, met een mooi woord) en zeker niet te veel kleuren. Wacht even met die muur in blauw schilderen. Eerst maar rustig kijken hoe de zon erop valt, en of het wel past. Houd het ruimtelijk en licht.

  1. Maak geen ‘hoekjes’

Leuk hoor: een tv hoek, een werkhoek, een zithoek en ga maar door. Veel woonsites hebben het daar maar over. Natuurlijk! Omdat ze dan weer een thema hebben om een ruimte in te richten. Maar als jij maar over één woonkamer beschikt, en dat is bij de meeste mensen het geval, is het niet verstandig om ‘tig van die hoeken te creëren. Klinkt leuk, maar vooral: niet doen! Het wordt er alleen maar rommelig van. Denk slim, denk: aan de eettafel kan ik ook werken (neem een grote).

  1. Denk niet: lampen komen later wel

Het is vaak het laatste dat wordt gedaan: lampen ophangen en neerzetten. Doe dat niet in een laat stadium. Zorg dat je van tevoren een lichtplan hebt. Dat hoeft niet heel gewichtig, maar kijk goed waar je gaat lezen, chillen, eten, werken. Daarop stem je de verlichting af. Kies vooral een reeks aan lampen in plaats van drie grote lichtpunten aan het plafond. Dat laatste is vooral heel ongezellig.

  1. Posters: not!

Hang geen posters op. Dat klinkt simpel en is duidelijk. Toch doen veel mensen dat nog altijd en eerlijk is eerlijk, beetje categorie gemakzucht is dit wel. Het bekende Zweedse warenhuis grossiert erin, maar gelukkig passen die posters niet in je rugzak. Laat ze daar, in dat Zweedse spullen-paradijs. Maak zelf iets, hang het schilderij van de familie op. Beter nog: kies voor kunst. Onbetaalbaar? Nee hoor. Er is heel veel te koop voor een redelijke prijs en dan heb je echt iets unieks in huis. Met veel mooiere kleuren en een betere uitstraling. Kunst huren kan ook. Kijk je eerst of het past en of het je bevalt en lever je het later weer in voor iets anders of je gaat over tot koop. Veel leuker, veel mooier, veel zinvoller.

Hopelijk kan je met deze tips je huis perfect inrichten.

Stefan Veldman
Stefan Veldman
Artikelen: 13