Geld lenen voor het verbouwen van je huis

Je kunt verhuizen, maar wat als je de bezwaren tegen jouw huidige huis op kunt lossen met een verbouwing? De kosten kun je financieren met een verbouwingslening. Wat moet je over deze lening weten?

Het vinden van een koopwoning is lastig in de huidige markt. Mede hierdoor is het verbouwen in plaats van verhuizen een effectieve manier om de huidige woning aan te passen aan jouw woonwensen. Een groot bezwaar van het verbouwen zijn de kosten. De goedkoopste manier is om een verbouwing te financieren met spaargeld, maar je kunt er ook een extra lening voor afsluiten. Op voorwaarden dat de betaalde rente over de lening aftrekbaar is van het inkomen.

 

Kiezen voor een tweede hypotheek of voor een consumptief krediet?

Voor een verbouwingslening gaat jouw eerste gedachte waarschijnlijk uit naar een tweede hypotheek, maar er zijn meer manieren om te financieren. Een nadeel van een tweede hypotheek zijn namelijk de hoge kosten die er aan kleven. Denk hierbij aan advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en taxatiekosten. Het voordeel van een tweede hypotheek is weer de aantrekkelijke lage rente. Voor kostbare verbouwingen kan een tweede hypotheek beter uit en voor relatief kleine verbouwingen kies je voor een consumptief krediet.

 

Kies je voor een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een leenvorm waarin je maandelijks op de schuld afbetaalt. Zodra een deel afbetaald is, kun je weer een extra leenbedrag opnemen. Voor het financieren van een verbouwing is dit niet de ideale oplossing. De belangrijkste reden hiervoor is dat de betaalde rente niet aftrekbaar is van het inkomen. Deze leenvorm voldoet namelijk niet aan de voorwaarden die sinds 2013 gelden voor de aftrekbaarheid van de betaalde rente.

 

Een persoonlijke lening is wel een optie

De persoonlijke lening is een goed alternatief voor een tweede hypotheek. Het voordeel van deze verbouwingslening is dat er een vaste afspraak wordt gemaakt over de maandlasten en de looptijd van de lening. Door de vaste aflossingen voldoet de lening aan de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op hypotheekrenteaftrek. In vergelijking met een tweede hypotheek heeft de persoonlijke lening vaak een kortere looptijd. Hierdoor zijn de maandlasten gemiddeld hoger, maar je bent wel eerder weer van de extra lening af.

 

Laat je goed adviseren, want een extra lening neemt ook extra risico’s met zich mee. Dek dit risico bijvoorbeeld af met een overlijdensrisicoverzekering of een kredietbeschermer. De overlijdensrisicoverzekering keert uit bij overlijden en de kredietbeschermer bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36