Is een vakantiehuis kopen een goede investering?

Sparen levert niets meer op, dus zoek je naar alternatieven. Het investeren in een vakantiehuis kan rendabel zijn, maar let wel goed op de nadelen. De opbrengsten moeten de kosten natuurlijk wel ruim overtreffen.

 

Je kunt het investeren van geld combineren met het aangename, namelijk met het vieren van vakantie. Je kunt namelijk  een recreatiewoning kopen en deze met een leuk rendement weer verhuren. In de tijden dat je het huis niet verhuurt kun je er zelf vakantie vieren. Wat zijn de voordelen en de nadelen van het op deze manier investeren van geld.

 

Wat zijn de voordelen?

·         Door je vakantiehuis gedurende de vakantieperiode te verhuren kun je inkomen genereren.

·         Je speculeert op een stijging van de huizenprijzen. Zodra je het vakantiehuis weer verkoopt, is de overwaarde jouw rendement.

·         Over vermogen boven de €30.000 betaal je belasting. Door het investeren van geld in een vakantiehuis kun je voorkomen dat je meer belasting betaalt dan je rendement maakt over het geld.

·         Je kunt op meerdere manieren rendement maken op jouw geld, namelijk door verhuur en uiteindelijk bij de verkoop van het vakantiehuis.

·         Je kunt goedkoop vakantie vieren.

·         Als het huis op een gewilde locatie ligt, is het verhuren eenvoudig.

 

Wat zijn de nadelen van het kopen van een vakantiehuis?

·         Een tweede huis neemt onderhoudskosten en kosten van het recreatiepark met zich mee.

·         Bij het verhuren moet je ook rekening houden met schoonmaakkosten tussen de verhuurperiodes in.

·         Bij dalende huizenprijzen kunnen vakantiehuizen ook sterk in waarde dalen.

·         Op langere termijn wil je mogelijk niet steeds naar dezelfde plek om vakantie te vieren.

Zelf een hypotheek afsluiten? Zo doe je dat…

 

Kun je een vakantiehuis kopen met een hypotheek?

Er zijn mogelijkheden, maar het volledig financieren van een vakantiehuis gaat niet lukken. Niet alle geldverstrekkers bieden dergelijke hypotheken, en de partijen die het wel doen bieden geen volledige financiering. Je moet dus altijd zelf spaargeld investeren. Houd er wel rekening mee dat de betaalde hypotheekrente voor een vakantiewoning in ieder geval niet aftrekbaar is van het inkomen.

 

Is een vakantiehuis wel betaalbaar?

Vakantiehuizen zijn er in verschillende prijsklassen. Een stenen vakantiehuis van €200.000 tot €300.000 is een forse investering en voor de meeste mensen onbetaalbaar, maar je kunt ook gaan voor goedkopere uitvoeringen. Een chalet laten bouwen is dan een goede optie. Het blijft natuurlijk een forse investering, maar het geeft een grote besparing ten opzichte van een stenen vakantiehuis.

 

Ga je op zoek naar een vakantiehuis? Onderzoek goed welke kosten je kunt verwachten en zet alle plussen en minnen goed voor jezelf op papier. Het gaat namelijk om een grote investering

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36