Hoe laat je de tuininrichting aansluiten bij de rest van het huis?

Wanneer we gaan verhuizen houden we ons voornamelijk bezig met de inrichting binnenshuis in plaats van de inrichting van de tuin, het balkon of het terras. We vinden de buitenruimte minder belangrijk. Er wordt pas aandacht aan de tuin besteed wanneer de rest van het huis af is. Maar vooral in de zomer is de buitenruimte een plek waar we volop willen genieten van de zonuren. Hierom is je tuin ook een plek waar je tijd en moeite in moet steken. Je kunt je immers alleen ontspannen wanneer je omgeving rust uitstraalt. Dit kan alleen wanneer je tuin geordend is en gezelligheid uitstralen. De tuin moet uitnodigend zijn en je een goed gevoel geven.

Zelf tuinieren of een hovenier inhuren

Voor je gaat tuinieren is het belangrijk om na te denken over het ontwerp van je tuin. Dit kan je zelf doen maar je kan er ook voor kiezen om een tuinarchitect in te schakelen. Vervolgens kan je er voor kiezen om de tuin zelf in te richten of dit te laten doen door een hovenier. Heb je geen groene vingers of heb je simpelweg de tijd niet voor het aanleggen van een tuin? Dan is het verstandig om deze werkzaamheden uit te besteden. Zo weet je zeker dat de juiste keuzes worden gemaakt en je de tuin krijgt die je graag wil. Hier lees je meer over de mogelijkheden van het uitbesteden van hovenierswerkzaamheden.   

houten overkapping

Haal buiten naar binnen en andersom

Buiten naar binnen halen is eenvoudiger dan binnen naar buiten. Door zowel binnen als buiten dezelfde soort planten, kleuren en accessoires te gebruiken creëer je een eenheid. Dit zorgt er voor dat de tuin aansluit bij het interieur van binnen. Buiten naar binnenhalen kan door het uitvoeren van grotere aanpassingen. Voorbeelden hiervan zijn door het plaatsen van grote openslaande deuren of veel ramen. Als je er echt alles uit wil halen kan je er voor kiezen om een veranda te laten plaatsen. Er zijn veel verschillende soorten veranda’s waardoor er altijd wel één past bij de stijl van je huis. Op deze website vind je meer informatie over de verschillende soorten veranda’s. Wanneer je het echt goed wil doen kan je kiezen voor een buitenkamer of tuinkamer. Dit is een veranda die rondom gesloten is met glazen ramen. Wanneer deze zich aan het huis bevindt gaat het om een buitenkamer en wanneer deze vrijstaand in de tuin staat, wordt het een tuinkamer genoemd.

Betrek de tuin bij het interieur binnenshuis

Tijdens het aanleggen van de tuin en het inrichten van de woning dien je rekening te houden met zichtlijnen. Probeer deze lijnen van het interieur zoveel mogelijk over te laten lopen in de tuin en andersom ook. Daarnaast is lichtinval een belangrijk aspect. Hoe meer licht er naar binnen komt, hoe meer je het buitengevoel naar binnen haalt. Voldoende ramen staan hierbij dan ook centraal. Plaats tevens verlichting in de tuin zodat ook ’s avonds de tuin mooi te zien is.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 123