De woningmarkt is op zijn retour. Wat is slim? Nu verkopen of juist even wachten?

Je zult het vast ook gemerkt hebben: De huizenmarkt wordt weer stabieler. De gekte lijkt er grotendeels wat vanaf te gaan. Behalve in enkele grote steden en zeer geliefde woongebieden dan. Daar blijft het voorlopig nog een overspannen markt. Maar wat betekent die terugkerende kalmte voor jou als huizenbezitter?

 

Help, mijn huis staat onder water

Wie kan het zich niet herinneren?

–          Verhalen over huizen die onder water staan.

–          Huizen te duur gekocht zijn en enorm in waarde zijn gekelderd.

–          Torenhoge hypotheken die met gemak werden verstrekt.

Enige jaren geleden was het nog kommer en kwel op de huizenmarkt. Zo’n situatie wens je niemand toe. Om dit te voorkomen is het is dan ook goed om na te denken over jouw toekomstige woonplannen en een keuze te maken: ga je nu je huis verkopen of niet?

 

Verkopen en de winst pakken? 

Elk verhaal kent 2 kanten. Dat is altijd zo geweest en dat zal ook altijd zo blijven. Als je nu je huis verkoopt, krijg je er waarschijnlijk een leuk bedrag voor. Maar als je een nieuw huis gaat kopen, betaal je ook meer dan een aantal jaren geleden. Weg is je winst. Het lijkt dus niet veel uit te maken.

Toch wil ik je meenemen in de volgende 4 overwegingen:

 

1)      De rente staat laag

De rente staat al een flink aantal jaren behoorlijk laag. De vraag is hoe lang dat nog zo zal blijven. Ik heb daar geen pasklaar antwoord op en mijn glazen bol heeft ook nog nooit het juiste antwoord gegeven. Dus voordat de rente weer gaat stijgen, lijkt het nu een gunstig moment om van die lage rente te profiteren.

 

2)      Strengere hypotheekregels

Vroeger was het heel gewoon om circa 8x je jaarinkomen als hypotheek te nemen. Die tijden liggen ver achter ons. De k.k. (kosten koper) kun je niet meer meefinancieren, maar moeten uit eigen zak komen. Je moet dus een aardig potje eigen geld tot je beschikking hebben. De verwachting is dat de regels alleen nog maar strenger zullen worden. Ook hiervoor lijkt het dus een goed moment om nu over te gaan tot verkoop.

 

3)      Terugkopen is ook duur

Jij krijgt meer voor je huis, maar als je een huis terugkoopt, betaal je ook meer. Daar ontkom je niet aan. Een uitzondering hierop zijn de woningen die door vergrijzing op de markt komen. Dit zijn veelal gedateerde woningen die opgeknapt moeten worden. Die kun je relatief ‘goedkoop’ kopen. Overigens is het natuurlijk ook zo dat als de markt slechter is en jij minder voor je huis krijgt, je waarschijnlijk ook minder voor een ander huis betaald.

 

4)      Huren dan?

Het blijft een vreemd fenomeen: wel een huis kunnen huren met een huurprijs van bijvoorbeeld €900,- en toch geen hypotheek kunnen krijgen met een maandlast van hetzelfde bedrag. Een groot voordeel van gaan huren als je je huis verkocht hebt, is dat je het vrijgekomen geld kunt besteden. Klein addertje onder het gras: let op de regelgeving van de belasting.

 

Conclusie:

Er is geen goed of fout. Of je nú je huis verkoopt of je wacht totdat de markt echt is gestabiliseerd. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, is: waar woon ik met veel plezier?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207