Vragen aan je hypotheekadviseur: dit wil je zeker weten

Tijdens een hypotheekgesprek komt er veel info op je af. Vaak bedenk je je dan achteraf pas dat je dingen bent vergeten te vragen. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Sander de Mooij is hypotheekadviseur bij SNS en zet de belangrijkste vragen tijdens een hypotheekgesprek voor je op een rij.

 

Handig: je kunt een overzicht van alle vragen aan je hypotheekadviseur ook downloaden als pdf en meenemen naar je gesprek. 

 

Vragen voor tijdens je eerste oriëntatiegesprek:

 

Hoeveel kan ik lenen?

Je hebt waarschijnlijk online al een paar berekeningen gedaan. Tijdens het gesprek vraagt de hypotheekadviseur je om extra informatie en maakt zo een preciezere berekening. Het kan dus zijn dat je maximale hypotheek hoger of lager uitvalt dan wat je zelf had berekend.

 

Welke hypotheekvorm past bij mij?

Er zijn heel veel soorten hypotheken. Bij de ene hypotheekvorm los je maandelijks meer af dan bij de andere. Zorg dus dat je een goed overzicht krijgt van de verschillende hypotheken. Dan kun je een goede keuze maken.

 

Kom ik in aanmerking voor de Nationale Hypotheekgarantie?

Het voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie is dat jij en je bank meer zekerheid hebben. Daardoor hoef je soms minder rente te betalen. Het is dus de moeite waard om te checken of je hiervoor in aanmerking komt.

 

Hoe gaat het na dit gesprek verder?

Het is goed om te weten wat je nog moet doen voordat je je huis kunt kopen. Vraag je hypotheekadviseur dus om je te vertellen hoe het afsluiten van een hypotheek in zijn werk gaat.

 

Wat kost het hypotheekadvies?

Bij SNS is een oriëntatiegesprek gratis en vrijblijvend, maar een hypotheekadvies mag niet gratis zijn. Vraag daarom in het eerste gesprek meteen naar de advies- en bemiddelingskosten.

 

Hoeveel eigen geld moet ik meenemen?

Je moet vaak ook eigen geld ‘meenemen’ als je een huis koopt. Je adviseur kan uitrekenen hoeveel eigen geld je nodig hebt.

 

Kan ik een bouwdepot krijgen?

Koop je een nieuwbouwhuis zonder keuken en badkamer (‘casco’), dan heb je extra geld nodig om je huis af te maken. Ook als je aan een bestaand huis wilt verbouwen kun je daar misschien geld voor lenen.

 

Vragen om te stellen tijdens je adviesgesprek:

 

Heeft het zin om meer eigen geld te gebruiken?

Als je spaargeld hebt, kan het interessant zijn om een deel van je huis met eigen geld te betalen en dus minder te lenen. Dit hangt onder andere af van de spaarrente en de hypotheekrente.

 

Wat worden mijn maandlasten?

De maandlasten zijn wat je uiteindelijk echt betaalt voor je hypotheek. Bij sommige hypotheken worden je netto maandlasten met de jaren steeds hoger. Dat is niet per se erg, maar het is goed om te weten. Je hypotheekadviseur kan je dat in een grafiek of tabel duidelijk laten zien.

 

Moet ik wel het maximum lenen?

Het is slim om je af te vragen of je wel het hoogst mogelijke bedrag wilt lenen. Je maandlasten kunnen flink hoger worden dan je gewend bent en dat merk je in je dagelijks leven.

 

Kan ik de hypotheek tussentijds verhogen?

Wil je ooit je huis verbouwen? Dan wil je misschien tussentijds je hypotheek verhogen. Je hypotheekadviseur kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn.

 

Hoe gaat het verder met de hypotheekrenteaftrek?

Je hypotheekadviseur weet hoe het ervoor staat met de hypotheekrenteaftrek en hij kan je vertellen wat dat voor jouw hypotheek betekent.

 

Wat gebeurt er…

bij overlijden van mij of mijn partner?

  • bij arbeidsongeschiktheid?
  • als ik mijn baan verlies?
  • als we gaan scheiden?
  • als we kinderen krijgen?
  • als ik van baan wissel?
  • als ik minder ga werken?
  • als ik met pensioen ga?

 

Kan ik versneld aflossen zonder kosten?

Wat gebeurt er als je een keer extra wilt aflossen op je hypotheek, bijvoorbeeld omdat je een financiële meevaller hebt? Elke bank heeft hiervoor eigen regels. Het is dus goed om van tevoren te weten hoe dat zit bij je nieuwe hypotheek.

 

Welke kosten moet ik verder nog betalen?

Als je een huis koopt krijg je met allerlei kosten te maken. Je hypotheekadviseur kan je vertellen welke kosten dat zijn en weet ook of ze aftrekbaar zijn voor de belasting.

 

Heb je al een hypotheek? Stel dan nog 2 vragen:

 

Kan ik mijn oude hypotheek meenemen?

Soms is het gunstig om je oude hypotheek mee te nemen naar je nieuwe huis. De hypotheekadviseur kan je vertellen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

 

Hoe zit het met restschuld en overwaarde?

Als je je huidige huis verkoopt, je hypotheek aflost en dan nog geld overhoudt heb je ‘overwaarde’. Het is de bedoeling dat je die overwaarde gebruikt bij het kopen van je nieuwe huis. Doe je dat niet, dan heeft dat gevolgen voor de belasting. Je hypotheekadviseur kan dit voor je doorrekenen.

Heb je na de verkoop van je oude huis juist te weinig geld om je hypotheek te af te lossen, dan heb je een restschuld. Onder bepaalde voorwaarden kun je die restschuld op nemen in je nieuwe hypotheek.

Sander De Mooij
Sander De Mooij

Manager klantgebieden Breda en Gorinchem van SNS Bank

Artikelen: 1