Geld lenen en een huis kopen is geen goede combinatie

Bij het afsluiten van een hypotheek maakt de bank een inschatting of je de maandlasten nu en in de toekomst kunt betalen. Het op jouw naam hebben van een lening verlaagt het bedrag dat je maandelijks beschikbaar hebt om uit te geven aan hypotheeklasten. Een lening kan het afsluiten van een hypotheek onmogelijk maken, maar het kan ook een goed alternatief zijn voor een tweede hypotheek.

De meeste mensen hebben een hypotheek nodig bij het kopen van een huis. Het financieren van een huis gaat om dermate hoge bedragen, dat weinig mensen in staat zijn om met eigen vermogen een woning af te rekenen bij de notaris. Banken verdienen geld aan het verstrekken van hypotheken, maar ze willen wel garanties over de terugbetaling. Waar ze veel waarde aan hechten is een stabiel inkomen en de vaste lasten moeten met jouw inkomen goed betaalbaar zijn. Het lenen kan roet in het eten gooien.

 

Een lening wordt vaak een consumptief krediet genoemd. De meest voorkomende vormen van lenen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

 

Consumptieve kredieten worden geregistreerd bij het BKR

Een bank gaat bij het beoordelen van een aangevraagde hypotheek altijd jouw gegevens toetsen bij het BKR. Hier worden leningen en andere financiële lasten vastgelegd. Het op naam hebben van een lening is niet altijd een probleem, maar het verlaagt wel het te besteden bedrag aan hypotheeklasten. Met een lening op naam kun je dus minder hypotheek krijgen. Na het beëindigen van een lening blijft het consumptief krediet nog wel zichtbaar gedurende een aantal jaren, maar is het geen hindernis meer voor het krijgen van een hypotheek. Het wordt een ander verhaal als er betalingsachterstanden geregistreerd staan.

 

Met een persoonlijke lening jouw woning verbouwen of verbeteren

Voor een verbouwing aan je huis denk je waarschijnlijk aan het afsluiten van een tweede hypotheek, maar een persoonlijke lening kan de betere optie zijn. Een nadeel van een tweede hypotheek zijn namelijk de hoge kosten die aan een dergelijke financiering kleven. Denk bijvoorbeeld aan advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten. De kosten komen vaak al snel boven de €2.000 uit. Vooral als je voor de verbouwing of de verbetering een naar verhouding klein bedrag nodig hebt, kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening in plaats van een tweede hypotheek.

 

De rente van de persoonlijke lening is hoger, maar het niet maken van kosten maakt een hoop goed. Ook de rente van de persoonlijke lening is aftrekbaar van het inkomen. Het geleende bedrag moet wel aantoonbaar gebruikt worden voor het verbouwen of het verbeteren van de eigen woning. Gaat het om een flinke verbouwing van bijvoorbeeld €30.000 of meer? Een tweede hypotheek kan dan een verstandigere keuze zijn.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36