Een nieuw huis – Energieleverancier meenemen?

In 2018 zijn 1,4 miljoen huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Nog nooit hebben zoveel Nederlanders gekozen voor een ander energiebedrijf. Hoe zit het eigenlijk bij een verhuizing? Kun je op dat moment overstappen of blijf je bij hetzelfde energiebedrijf?

 

Vorig jaar is aangekondigd dat we gemiddeld meer kwijt zijn aan energie. In 2018 is op Prinsjesdag een verhoging aangekondigd van 130 euro per jaar. Dit is dus voor veel Nederlanders de reden geweest om de huidige energieleverancier de rug toe te keren, maar kun je zomaar overstappen? Zit je niet aan een contract vast?

 

Wanneer kun je overstappen?

Ben je nog nooit overgestapt? In dat geval kun je switchen. Ben je in de afgelopen jaren wel overgestapt, dan heb je waarschijnlijk een contract gesloten voor een bepaalde periode. Je zit bijvoorbeeld één jaar aan de energieleverancier vast. Na dit jaar kun je weer overstappen. Contracten voor een langere periode zijn ook mogelijk.

 

Kun je onder het contract uit bij het kopen van een ander huis?

Nee, in dat geval verhuist je energieleverancier met je mee naar het nieuwe adres. Uiteraard kun je wel overstappen als je contractueel niet vast zit aan de huidige leverancier. Zit je niet net met een nieuw contract, stap dan vooral wel over. Wist je dat je vaak recht hebt op een welkomstpremie bij een overstap? Maak dus gebruik van een energievergelijker voor jouw overstap.

 

Blijf vooral niet zitten bij een verhuizing

Door het kopen van een ander koopwoning is het ook verstandig om kritisch naar jouw energie te kijken. Mogelijk gaat het energieverbruik sterk wijzigen. Je koopt bijvoorbeeld een oud en nog op te knappen huis of je nieuwe huis is juist volledig nieuw en zeer energiezuinig. Of je gaat in het nieuwe huis samenwonen of juist alleen wonen. Een ingrijpende wijziging in jouw leven als een verhuizing vraagt ook om een kritische blik op jouw energiecontract. Zorg dan ook gelijk maar voor de energieleverancier met het beste voorstel. Want de verschillen tussen energiebedrijven kunnen groot zijn.

Lees op Huislijn.nl ook inspirerende blogs over het inrichten van je huis

Blijf niet trouw aan een energiebedrijf om een verkeerde reden

De grote energiereuzen profiteren van hun bekende naam. Maar ga niet voor de bekendste energieleveranciers. Je moet namelijk niet trouw zijn om de verkeerde redenen. Je wilt niet teveel betalen om bij een bekende partij te zitten. Het overstappen lijkt zeer ingrijpend, maar dat is het juist niet.

 

Neem vooral ook de andere vaste lasten door na het kopen van een (ander) huis. Bijvoorbeeld ook op de verzekeringen heeft de aankoop van een huis een groot effect.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36