Zelfstandig blijven wonen: huis aanpassen of verhuizen?

Nederlanders wonen steeds langer zelfstandig. De personeelstekorten in verzorgings- en verpleeghuizen, maar ook het toenemende aantal ouderen dragen bij dat de overheid langer zelfstandig wonen onder ouderen stimuleert. Daarnaast willen veel ouderen ook zelf graag langer zelfstandig blijven wonen. Hoe pak je dat aan? Dat lees je in dit blog.

 

Seniorenwoning

Kiezen voor een woning die past bij je leeftijd, is een goede manier om langer zelfstandig te blijven wonen. Een bungalow bijvoorbeeld waarbij alles gelijkvloers is. Traplopen is dan niet meer nodig. Verhuizen naar een seniorenwoning, is een slimme zet als je zelfstandig wilt blijven wonen zonder je huidige huis aan te passen.

 

Woning en aanpassen

Een andere optie is om de bestaande woning aan te passen, zodat langer zelfstandig wonen geen wens maar realiteit is. Een aantal voorbeelden van woningaanpassingen voor ouderen waardoor zij langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen:

  • Toilet verhogen en toegankelijker maken
  • Badkamer aanpassen. De badkuip maakt plaats voor een ruime inloopdouche met steunbeugels of een zitje.
  • Trapliften. Boven blijven slapen en douchen, is met een traplift geen enkel probleem.
  • Keuken aanpassen. Het gasfornuis vervangen voor een inductiekookplaat is een veilige keuze
  • Drempels verlagen
  • Brede deuren plaatsen
  • lichtschakelaars op zithoogte
  • Robotica. Gordijnen die vanzelf open gaan als het licht wordt en sluiten als het donker wordt, valsensoren, robots die het gras maaien en stofzuigen, alarmsystemen en een videoverbinding met de huisarts: het zijn voorbeelden van hoe domotica en robotica bijdragen om ouderen te helpen langer zelfstandig te blijven wonen.

Hulp van gemeente en omgeving

Langer zelfstandig blijven wonen, valt of staat met hulp. Mantelzorg, de rol van de kinderen, thuiszorg, maar ook de gemeente speelt een rol. Wie het thuis alleen niet redt, kan zich via de gemeente beroepen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). Deze wet regelt ondersteuning voor mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Denk aan:

  • Ondersteuning om de mantelzorger even te ontlasten
  • Begeleiding en dagbesteding

De Wmo 2015 wordt vanaf 2019 als een abonnement aangeboden en kost dan € 17,50 per 4 weken. Dit is een maximumtarief. Het staat gemeenten vrij om het abonnementsgeld te verlagen, voor mensen met een minimuminkomen bijvoorbeeld.

 

Vergoedingen woningaanpassingen

Wie kiest om de bestaande woning aan te passen, moet rekening houden met extra kosten. Tip: via de Wmo 2015 kun je mogelijk een vergoeding krijgen voor de woningaanpassing. Vraag daarom bij je gemeente na of je recht hebt op een vergoeding.

 

Mieke Verhoef
Mieke Verhoef

Mieke Verhoef freelance copywriter. Zij werkte voor een van de grootste verzekeraars ter wereld en heeft ruime ervaring in de financiële dienstverlening, verzekeringsbranche en woningmarkt. Mieke schrijft voor bedrijven die het leven (financieel) beter, bewuster, duurzamer en gezonder maken. In haar blogs voor Huislijn deelt Mieke haar kennis, geeft ze tips en gaat ze in op uiteenlopende vraagstukken over wonen en verzekeringen.

Artikelen: 19