Tips voor het inrichten van een kleine kamer

Kasten zijn een belangrijk deel van de inrichting van jouw huis, maar ze moeten vooral praktisch zijn. Er moet een goede verdeling zijn tussen planken waar je bijvoorbeeld kleding op kunt stapelen. Daarnaast moet ook het hanggedeelte in voldoende mate aanwezig zijn. Voor een kast in een kleine ruimte is het belangrijk om niet te kiezen voor traditionele scharnierdeuren.

 

Waar let je op bij het kiezen van een kast?

Het liefst plaats je een grote kast met voldoende ruimte om zoveel mogelijk spullen erin te leggen. Maar de omvang van de kast moet wel in verhouding staan tot de kamer waar deze in staat. Houd er bijvoorbeeld rekening mee hoe de deuren open gaan. Bij onvoldoende ruimte vóór de deuren kun je denken aan schuifdeurkasten en draaideurkasten. 

 

Wat is een schuifdeurkast?

Dit zijn kasten waarbij de deuren bij het openen over elkaar heen schuiven. Door dit systeem heb je minder ruimte nodig voor een kast. Bij openslaande deuren heb je wel minimaal een halve meter extra nodig aan de voorkant van de kasten. De deuren zitten aan de bovenkant en de onderkant in rails vast in de kast. Dit maakt het een degelijke constructie met weinig slijtage. Deze kasten worden ook wel zweefdeurkasten genoemd.

 

Wat houdt een draaideurkast in?

Een draaideurkast heeft vaak harmonica deuren. Bij het openen trek je de deur wel naar je toe, maar de deur splitst zich op in twee delen. Ook bij deze deuren wordt er gewerkt met een rails waar de deuren in vastzitten. In vergelijking met de scharnierdeuren nemen deze kasten aan de voorkant minder ruimte in beslag, maar natuurlijk weer meer als je het vergelijkt met schuifdeurkasten. Doordat de deuren in de weg zitten geven deze kasten wel minder comfort en gemak.

 

Kiezen voor een kast met een ombouw

Op het uiterlijk van een kast wordt de laatste jaren ook steeds beter gelet. Kasten met een ombouw zijn daardoor populair. Praktisch gezien voegt het weinig toe, maar de uitstraling van de kast krijgt wel gelijk een oppepper. Door een passende kleurencombinatie tussen de kast en de ombouw, kun je de kast goed afstemmen op de rest van het interieur. 

 

Let ook op de diepte van de kast

Voor een kleine kamer moet je niet een groot blok neerzetten dat van een kamer een gang maakt. Dit kun je voorkomen door het kiezen van een minder diepe kast. In dat geval kun je beter geen ombouw plaatsen, want dat maakt de kamer optisch weer kleiner. De variatie in diepte van kasten is niet groot, maar een verschil van een paar centimeter kan voor de kamer al heel wat doen.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36