Hoe profiteer je optimaal de van de lage hypotheekrente?

Al jaren hebben huiseigenaren geluk met een zeer lage hypotheekrente. Je kunt de hypotheekrente nu vastzetten voor een periode van 10 jaar tegen een vast percentage van 2 procent. Voor een paar tiende procent meer ben je zelfs 20 jaren verzekerd van een lage hypotheekrente. Haal het maximale uit de huidige rentestand en zet voor een lange periode de hypotheekrente vast.

 

Traditioneel is een rentevast periode van 10 jaar het populairst. Door de extreem lage rente kiezen nu meer huizenkopers voor een langere periode van bijvoorbeeld 15 of 20 jaren. Dat is ook niet zo gek, want dit is je kans om je hypotheek lang vast te zetten tegen een lage rente. Even ter vergelijking, in 2010 betaalde je 5 procent voor een rentevast periode van 10 jaren. Voor minder dan de helft van de rente van toen zet je de hypotheek nu voor een periode van 20 jaren vast.

 

Of je kiest eerst nog voor een kortere rentevast periode!

Huizenkopers die vorig jaar gekocht hebben waren achteraf gezien het beste uit geweest met een rentevast periode van één jaar. Sindsdien is de rente namelijk nog verder gezakt en ze hadden kunnen profiteren van de nog lagere hypotheekrentes voor de rentevast periode van één jaar. Maar er kleven wel risico’s aan. In één jaar tijd kunnen de hypotheekrentes sterk stijgen.

Wat als je vastzit in een rentevast periode?

Stel, je hebt in 2010 de hypotheekrente vastgezet voor een periode van 10 jaren. Nu de hypotheekrentes veel lager zijn kun je de hypotheek niet zomaar oversluiten. Je hebt immers een afspraak met de bank gemaakt over de hoogte van de rente. Als de hypotheekrentes sterk waren gestegen, had de bank ook niet het hogere tarief bij jou in rekening gebracht. Toch kun je wel onder het contract met de bank uit. Tegen betaling van een boeterente kun je de hypotheek oversluiten of gewoon kiezen voor een nieuwe rentevast periode.

 

Let op of jouw hypotheek mee te verhuizen is

Je kunt nu wel kiezen voor een rentevast periode van 20 jaren, maar bij verhuizen binnen deze periode moet de hypotheek wel mee te verhuizen zijn. Let hier op, want de lening meeverhuizen naar een andere koopwoning is niet altijd mogelijk. Dit kan zeer ongunstig uitpakken als je bijvoorbeeld over vijf jaren een ander huis koopt en de rente inmiddels sterk gestegen is. 

 

Laat je goed adviseren voor je een hypotheek afsluit. Je gaat namelijk een torenhoge schuld aan die ook nog eens voor een periode van tientallen jaren jouw zwaarste maandlast bepaalt. Je kan natuurlijk ook veel informatie terugvinden op het internet, bijvoorbeeld om hypotheekrente te vergelijken. In 1 overzicht kan je dan diverse hypotheekaanbieder met elkaar vergelijken. 

 

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 223