Een onderhoudsvrije tuin creëren: waar moet je rekening mee houden?

Sommige mensen vinden het heerlijk om in de tuin te werken. Zij zijn het liefst de hele dag bezig met een schoffel, een schep of een hark. Anderen vinden tuinieren verschrikkelijk. Zij willen een mooie tuin, maar hebben geen zin om iedere week met tuingereedschap in de weer te moeten. Hoor jij bij de laatste groep? Dan raden wij je aan om een onderhoudsvrije tuin te creëren. Een onderhoudsvrije tuin heeft vrijwel tot geen onderhoud nodig, maar ziet er wel geweldig uit.

Wil je een onderhoudsvrije tuin creëren, dan moet je rekening houden met enkele belangrijke zaken. In dit artikel lees je welke dingen dit zijn.

 

De beplanting

De ene plant heeft veel onderhoud nodig. De andere plant heeft helemaal geen verzorging nodig en ziet er toch goed uit. Als je jouw tuin nauwelijks of niet wil onderhouden, koop je onderhoudsvriendelijke en/of onderhoudsvrije planten. En wil je een boom in je tuin zetten? Kies dan voor een onderhoudsvriendelijk of onderhoudsvrij exemplaar.

Tip: leg de juiste bodembedekkers in de tuin. Met de juiste bodembedekkers hoef je namelijk maar één keer per jaar te snoeien, in plaats van meerdere keren per jaar. Bovendien heb je met de juiste bodembedekkers minder last van onkruid.

 

De bestrating

Houd je niet van tuinieren? Dan is het aantrekkelijk om veel bestrating in je tuin te plaatsen. Toch kun je dit beter niet doen. Bestrating heeft namelijk ook onderhoud nodig. Denk hierbij aan voegen, krabben, alg verwijderen, vegen, bladeren verwijderen en ga zo maar door. Wil je toch bestrating plaatsen in de tuin? Kies dan voor onderhoudsvriendelijke bestrating. Een hovenier kan je vertellen welke bestrating het minste onderhoud nodig heeft.

Wil je grind in de tuin? Stort dit grind dan niet zomaar, maar leg er altijd grindmatten onder. Deze onderlaag weert onkruid en maakt het grind bovendien steviger en stabieler.

 

De tuinmeubelen

Naast de tuin, hebben ook de tuinmeubelen onderhoud nodig. Heb je geen zin om je ieder jaar bezig te houden met het schoonmaken, schuren en lakken van je tuinmeubelen? Koop dan tuinmeubelen van hardhout of een andere onderhoudsvriendelijke materiaalsoort. Deze meubelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Kies jouw favoriete set uit dit hoogwaardige assortiment tuinmeubelen.

 

De schutting

Tot slot kun je het onderhoud van jouw tuin beperken door een hoogwaardige schutting aan te schaffen. Wij raden je aan een schutting van hardhout te kopen. Hardhout gaat namelijk lang mee en heeft niet veel onderhoud nodig. Scherm je jouw buitenruimte af met een groene haag? Dan moet je regelmatig snoeien. Heb je hier geen zin in, dan is een hardhouten schutting beter voor jou. Met deze schutting kun je de heggenschaar lekker in de schuur laten liggen.

 

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122