Welke lening kies je voor de verbouwing van je huis?

Als je net een nieuwe woning hebt waar veel aan moet gebeuren, ligt het voor de hand dat je veel geld kwijt zult zijn aan de verbouwing. Soms ben je gewoon toe aan veranderingen in je huis. Je wilt bijvoorbeeld een nieuwe badkamer en/of keuken. Ook deze veranderingen kunnen flink in de papieren lopen. Vaak begint het met een paar kleine dingen die anders moeten. Al brainstormend komen daar andere plannen bij om je woning om te toveren tot je droompaleis. De kunst is dan om de juiste lening te vinden om dit allemaal te betalen.

 

Soorten leningen

Net zoals er veel manieren zijn om je nieuwe keuken of badkamer in te richten, zijn er ook veel mogelijkheden om geld te lenen. Voor het verbouwen van je woning zijn er drie vormen die het meest voor de hand liggen. Ten eerste kun je je bestaande hypotheek verhogen. Een tweede optie is het afsluiten van een persoonlijke lening. Ook een doorlopend krediet is een mogelijkheid. Elk van deze leenvormen heeft zo zijn voor- en nadelen. Kijk daarom goed welke variant van lenen het beste bij jouw situatie past.

 

Hypotheek verhogen

Als je al een hypotheek hebt, dan kun je deze verhogen. Natuurlijk kun je ook een tweede hypotheek afsluiten voor je verbouwing. Je moet er rekening mee houden dat er grenzen zijn aan de maximale hoogte het te lenen geld. De limiet is onder andere afhankelijk van de waarde van je woning. Het afsluiten of verhogen van een hypotheek kost veel geld. Daar staat tegenover dat de rente die je betaalt, relatief laag is. Toch zal het vaak voordeliger zijn als je kiest voor een voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

 

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een krediet waarbij je één bedrag op je rekening gestort krijgt. Met de bank spreek je af wanneer en hoeveel je aflost en hoeveel rente je betaalt. Alles ligt dus vast en je weet precies waar je aan toe bent. Een persoonlijke lening kun je gemakkelijk online afsluiten. Het maximaal te lenen bedrag hangt vooral van je inkomen af en niet van de waarde van je woning. Heb je bijvoorbeeld vijfduizend euro nodig om je badkamer te verbouwen, dan krijg je het bedrag in één keer op je rekening gestort.

 

Doorlopend krediet

Neem je een doorlopend krediet, dan ben je flexibel aan het lenen. Je neemt geld op als je het nodig hebt en lost af als je iets kunt missen. Heb je het geld dan weer nodig, dan kun je het opnieuw opnemen. Doordat je de afgeloste bedragen steeds weer kunt opnemen, zit er geen einddatum aan het krediet. Het rentepercentage is variabel en zal wat hoger zijn dan bij een persoonlijke lening.

 

Renteaftrek

Als je gaat lenen om je woning te verbouwen, is de rente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet je de lening verplicht lineair of annuïtair aflossen. Omdat je bij een doorlopend krediet de afgeloste bedragen opnieuw kan lenen, is er geen sprake van deze vorm van aflossing en kun je de rente dus ook niet aftrekken.

Marlijn Pruim
Marlijn Pruim

Marlijn Pruim geeft lezers graag advies over verschillende soorten verzekeringen die betrekking hebben op het huis. Daarnaast schrijft ze veelal over het energiegebruik in huis en hoe dit makkelijker te verlagen is. Als werknemer in de assurantie- en energiewereld weet zij over welke onderwerpen voor velen opheldering nodig is. Ze studeerde Redactie- en Mediaproductie en werkt graag met teksten; of dit nou het schrijven, corrigeren of redigeren ervan is. In haar eigen tijd schrijft ze ook voor haar
eigen blog.

Artikelen: 10