De voordelen van een smart home

Een huis van de toekomst, zo wordt een smart home ook wel genoemd. Het klinkt als iets dat nog jaren van ons verwijderd is. Niet is minder waar, aangezien een smart home al realiteit is.
Dit komt mede door de ontwikkeling van draadloze communicatie. Draadloze communicatie heeft voor grote veranderingen in ons leven gezorgd. Niet alleen kunnen veel mensen geen dag meer zonder smartphone, het heeft ook thuis zijn intrede gedaan. Eerst in de vorm van WiFi waardoor je met een smartphone, tablet, laptop of computer draadloos van het Internet gebruik kunt maken. In een smart home zijn er echter nog veel meer apparaten die door middel van een netwerk verbonden zijn. Wat zijn hier de voordelen van?

Wat is precies een smart home?

Eerst maar eens een verdere uitleg van het begrip smart home. In een smart home zijn allerlei apparaten en voorzieningen aan elkaar gekoppeld. Voorbeelden hiervan zijn televisies, computers, gameconsoles, audiosystemen, huishoudelijke apparatuur, verlichting, airconditioning, verwarming, beveiligingssystemen en camera’s. Alles kan via een netwerk aangestuurd worden vanuit elke plek in het huis, maar ook op afstand via je smartphone, tablet of computer. Dit geeft je volledige controle over je woning, op elk tijdstip en vanaf iedere plek.

Een smart home biedt veiligheid

Op vakantie? Altijd weer een vervelend gevoel om je huis achter te moeten laten. Menigeen zal tijdens zijn of haar vakantie wel eens bang zijn geweest voor inbraak. Een slim huis geeft de mogelijkheid een huis er bewoond uit te laten zien, net alsof je gewoon thuis bent. Bijvoorbeeld doordat er ’s avonds verlichting aangaat en de rolluiken gesloten worden. Daarnaast kun je via camera’s en een beveiligingssysteem ook op afstand je huis in de gaten houden. Zo bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid een waarschuwing te krijgen bij ongewenste indringers of rook.

Een smart home zorgt voor comfort

Onderweg naar je werk bedenk je opeens dat je vergeten bent de zonwering neer te laten, en dat terwijl er de hele dag zon voorspeld is. Het zal iedereen al wel eens overkomen zijn. Gelukkig geen probleem als je een smart home hebt, aangezien je dan gewoon op afstand de zonwerking alsnog kunt sluiten. En wat dacht je van de verlichting automatisch aan laten gaan als je wakker wordt?

Een smart home is een energiezuinig huis

Ook kun je een slimme thermostaat kopen. Deze geeft je de mogelijkheid de verwarming op afstand te regelen. Handmatig, of door deze zo in te stellen dat de verwarming automatisch aanslaat als je een paar kilometer van huis bent. Sommige slimme thermostaten zijn zelflerend. Het apparaat onderzoekt het patroon van tijdstippen van weggaan en thuiskomen, en stelt na verloop van tijd automatisch op het juiste tijdstip de juiste temperatuur voor je in. Zo voorkom je onnodige verwarming als er niemand thuis is, waardoor je al snel gaat besparen door een lager energieverbruik. Een huis van de toekomst is immers een energieneutraal huis!

Annerieke Maathuis
Annerieke Maathuis

Annerieke Maathuis geeft bezoekers van Huislijn.nl graag tips voor het kopen van een eigen woning en de financiering ervan.

Artikelen: 10