De voordelen van een led lamp

Heb je een nieuw huis gekocht dan is dit een goed moment om eens kritisch na te denken over de verlichting. In deze blog wil ik je graag informeren over de led lamp, deze raakt namelijk meer en meer ingeburgerd in ons land. Niet voor niets, want deze lamp biedt nogal wat voordelen. Zo is deze lamp een bijzonder energiezuinige verlichting maar biedt daarnaast nog veel meer voordelen. Deze verlichting is er in tal van verschillende uitvoeringen; in led strips bijvoorbeeld en in fraaie en praktische led spots. Door de opmars van deze nieuwe technologie sterven de trouwe gloeilampen en halogeenlampen een stille dood.

 

Langere levensduur

Het is niet toevallig dat de gloeilamp en de halogeenlamp geen schijn van kans meer hebben tegen de led lamp. Neem alleen al het feit dat het nieuwe type verlichting tien keer minder stroom verbruikt dan de “ouderwetse” verlichting. Dat merk je dus zeer zeker in je portemonnee. Uitgerekend is dat het gebruik wel tot tachtig euro per lamp aan kosten kan schelen. En dan hebben we het dus over een enkele led lamp. Een ander voordeel dat mensen bijzonder aanspreekt is wel de levensduur van dit type verlichting. Of beter: de extreem lange levensduur van ledverlichting. Gemiddeld genomen kun je ervan uitgaan dat een led lamp zo’n dertigduizend branduren heeft. Dat is dus meer dan tien jaar plezier van je lamp, als je die acht uur per dag aan zou hebben.

 

Geen donkere plekken meer

Nog een voordeel van het gebruik: de nieuwe verlichting wordt niet zo warm als je van een gloeilamp gewend was. Ledverlichting zet namelijk op de meest efficiënte wijze stroom om in licht waardoor ze weliswaar ietwat warm worden, maar zeker niet zo heet als een gloeilamp. Voor de duidelijkheid: het is onmogelijk brandwonden op te lopen bij het aanraken van leds of led strips. Bovendien behoren de zo bekende donkere plekken vanwege warmte op muren en plafonds ook voorgoed tot het verleden.

 

Milieuvriendelijker

Nog niet overtuigd? Weet dan dat een led lamp meteen na het overhalen van de schakelaar op vol vermogen brandt. Dus ook een buitenlamp en ook als het buiten vriest. De lamp is bovendien ongevoelig voor trillingen en laat je nooit “zomaar” in de steek. Tegen het einde van zijn levensduur straalt een led lamp minder licht uit, maar in het donker kom je nooit (plotseling) te zitten of staan. Led licht is goed te dimmen en bovendien zeer milieuvriendelijk. Ook een meer dan goede reden om over te stappen op ledverlichting. De uitstoot van Co2 wordt namelijk met meer dan tachtig procent verminderd. Alleen dat zou al een reden moeten zijn definitief over te stappen naar de led lamp.

Heb je vragen over het energiezuinig maken van je nieuwe woning dan kan je ook de makelaar vragen om advies. Steeds meer makelaars zijn goed op de hoogte over hoe je een woning energiezuinig kunt maken.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 96