De kosten van je verhuizing berekenen

Verhuizen kost geld, zelfs al huur je geen verhuisbedrijf in. Je hebt nu eenmaal altijd kosten bij een verhuizing. Dat kunnen verwachte kosten zijn, zoals je nieuwe verzekeringen. Maar ook heb je vaak last van onvoorziene kosten. Het is fijn om van tevoren te weten waar je aan toe bent als je verhuist. Een overzicht van de kosten.

 

1. Verzekeringen

Als je verhuist, moet je een goede verzekering hebben. Een inboedelverzekering dekt schade die ontstaat tijdens de verhuizing, bijvoorbeeld door diefstal. Verder heb je een opstalverzekering nodig als je naar een koopwoning gaat. En natuurlijk is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben voor je gezin.

 

2. Kosten koper

Als je gaat huren heb je misschien de kosten van het opstellen van het contract. En de borg moet je ook meerekenen. Maar als je gaat kopen ben je heel wat meer kwijt. Koop je een huis dan zijn er ‘kosten koper’, zoals de notariskosten, de hypotheek en de makelaar. Dat kan een heel bedrag zijn!

 

3. Verhuizen

Het verhuizen kost je altijd geld. Als je zelfstandig verhuist, betaal je waarschijnlijk alleen de vervoerskosten. Denk daarbij aan de huur van een vrachtwagen of kar en de benzine bij het heen en weer rijden. Huur je een verhuisbedrijf in, dan betaal je zowel vervoer als werkuren voor de sjouwers. Zelf verhuizen is meestal goedkoper, maar dan moet je wel betrouwbare hulp hebben.

 

4. Klussen

Klussen kost altijd meer geld dan je denkt. Moet er geklust worden? Maak dan een lijstje van alles wat je nodig hebt. Denk aan gereedschap, materialen en ook werkuren. En als je vrienden laat klussen hou je misschien wat geld apart voor een bedankje. Hou ook rekening met tegenslagen.

 

5. Schoonmaken

Je oude huis moet schoon worden opgeleverd. En je nieuwe huis moet schoon zijn als je erin trekt. Je zult schoonmaak spullen nodig hebben. Is er bijvoorbeeld tapijt, dan is het huren van een tapijtreiniger erg praktisch. En als je mensen regelt om je te helpen moet je ook weer rekening houden met een bedankje.

 

6. Eten en drinken

Je hebt tijdens de verhuizing je spullen niet op orde. Automatisch wordt er sneller eten besteld of afgehaald. Daarnaast moet ook iedereen voldoende kunnen drinken. En misschien heb je plastic servies nodig, servetten en ga zo maar door. Willen je hulpen ook nog koffie of bier, dan moet je dit ook zeker meetellen. Het lijkt niet veel, maar de eetkosten kunnen best oplopen tijdens je verhuizing.

 

7. Energie

Als je verhuist, moet je een nieuw contract met een energiemaatschappij aangaan. Normaal gesproken betaal je een vastgesteld maandbedrag. In je nieuwe woning kan dat maandbedrag anders zijn dan in je oude huis. Bovendien kun je nog geld terugkrijgen of bij moeten betalen. Dat hangt ervan af wanneer de afrekening komt en hoeveel energie je gebruikt hebt.

 

Een verhuizing hoeft niet per se duur te zijn. Maar er komen wel altijd meer kosten bij dan je zou verwachten. Het is dan ook fijn als je een berekening kunt maken van deze kosten. Wanneer je de bovenstaande 7 kostenposten bij elkaar optelt, kom je aardig in de buurt. Het is verstandig om nog enkele honderden euro’s te reserveren voor onverwachte kosten. Bijvoorbeeld wanneer er een meubel kapotgaat of als er een extra klus moet worden uitgevoerd. Zo weet je zeker dat je genoeg geld hebt om de verhuizing door te komen.

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24