Verbeter je wifi door het hele huis met een wifi versterker!

Het kan een heerlijk gevoel zijn om helemaal draadloos te kunnen internetten op de bank, in je slaapkamer of in de tuin. Maar een heikel punt waar we vaak tegenaan lopen is een wifi signaal dat vaak verslechtert. Hoe kan dit eigenlijk? En wat kan je ertegen doen?

 

Verzwakking van het signaal

Het is natuurlijk vervelend als je op je tablet of smartphone een haperende verbinding krijgt en alles erg traag werkt als je op bepaalde plaatsen in huis bent. Vaak wordt dit veroorzaakt door muren en plafonds, de signalen worden hierdoor afgezwakt. Wanneer je op zolder bent en de router beneden in de meterkast staat, kan je ervan uit gaan dat de verbinding niet altijd supersnel zal zijn. Ook wanneer je buiten bent kan de afstand te groot worden naar de router. Daarnaast kunnen er andere factoren spelen zoals wifi signalen van de buren die op hetzelfde kanaal zitten. Zelfs je magnetron kan een storende werking hebben als deze actief is.

 

Versterk het signaal!

Gelukkig zijn er oplossingen om het lokale netwerk te verbeteren. Je kunt een versterker halen. Deze heb je in de vorm van repeater of wifi extender. Een versterker hoeft overigens niet alleen een wifi signaal te sturen, er zijn uitvoeringen waarbij je ook een UTP kabel kunt aansluiten. Dit kan erg wenselijk zijn als je apparaten in je huishouden hebt die geen wifi kunnen ontvangen. Zo sla je twee vliegen in een klap: het signaal wordt doorgestuurd en je hoeft geen lange kabels door muren te trekken, dat uiteraard ook niet altijd de meest mooie oplossing is.

 

Installatie wifi versterker

Wellicht kan de werking een wifi versterker voor sommigen technisch en ingewikkeld klinken. Dit is het echter niet. Een versterker steek je in een stopcontact, meestal in de kamer waar de kwaliteit van het signaal het minste is. Daarna kan je de instellingen via een wifi verbinding op de versterker instellen. Dit zijn meestal enkele simpele stappen waarbij je de instellingen van de  router als het ware overneemt. Vaak heeft een wifi versterker ook een zogeheten WPS knop. Wanneer je router deze knop ook heeft, dan kan je bij router en versterker deze knoppen indrukken waarna de instellingen automatisch worden overgenomen. Zo kan iedereen op een makkelijke manier het signaal versterken in huis. De alternatieve manier is een extra Access Point te plaatsen in de kamer met slechte verbinding die het signaal oppikt. Echter wordt dit al een stuk technischer, een versterker plaatsen is vele malen eenvoudiger.wifi verstrekker

 

Software

Je kunt met bepaalde software en/of apps controleren hoe goed de wifi verbinding is. Met een versterker verbeter je het signaal aanzienlijk. Het grote nadeel is wel dat een wifi repeater de bandbreedte halveert omdat er gebruik wordt gemaakt van 1 verbinding op dezelfde frequentie om te communiceren. Is de volle snelheid belangrijk voor je? Ga dan voor een multiroom wifi opzet met een satelliet. Voor een multiroom opzet heb je basisstation nodig plus lossen satellieten. De satellieten zijn met elkaar verbonden waardoor overal een gelijk wifi signaal hebt.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 94