Je huis verbouwen: de grootste klussen

Je hoort het vaak: je huis is nooit af. Er is altijd wel een klus te doen. Maar soms wil je het groter aanpakken, en je huis geheel of gedeeltelijk verbouwen. Je kunt om praktische redenen aan de slag gaan, bijvoorbeeld een renovatie, of je huis energiezuiniger maken door betere isolatie. Maar ook decoratief verbouwen kan: bijvoorbeeld een nieuwe badkamer, of een mooie woonkeuken. Hier kijken we naar een aantal grote projecten die van je huis een droomhuis kunnen maken.

 

Keuken

Keukens zijn trendgevoelig en een geliefd object van verbouwing, of je nu net een nieuw huis hebt gekocht, of al twintig jaar met dezelfde keuken doet. Maar een nieuwe keuken gaat wel iets verder dan een nieuw likje verf en de meubels vervangen. Dat komt vooral omdat een keuken vol zit met ingebouwd meubilair en — zeker moderne keukens — inbouwapparatuur, zoals koelkast, combi-oven en vaatwasser. Het vervangen van je keukenapparatuur zorgt er niet alleen voor dat je bij bent met de laatste interieurtrends, het kan je ook meer kookcomfort en energiebezuinigingen opleveren.

 

Badkamer

Ben je die jaren-zeventig tegeltjes nu eindelijk echt zat, en is het loodgieterswerk eigenlijk ook al lang aan vervanging toe? Tijd om de badkamer aan te pakken. De natste ruimte van het huis moet je natuurlijk goed aanpakken, want lekkages of schimmel is een nachtmerrie in je nieuwe badkamer. Let goed op met het afdichten en kitten van alle randjes, en doe het tegelzetten alleen als je weet wat je doet (of besteed het uit), want je wilt natuurlijk niet dat dit scheefloopt. Een nieuwe badkamer oogt prachtig fris, en waarom niet gelijk waterbesparende, luxe nieuwe kranen inbouwen als je toch bezig bent?

 

Isoleren

Ook al lijken zaken als dubbelglas, spouwmuren en met glaswol geïsoleerde daken de normaalste zaak van de wereld in nieuwbouwhuizen, toch is dat pas een paar tientallen jaren de gangbare manier van bouwen. Om nog maar te zwijgen van hoogrendementsketels en waterbesparende kranen. Het isoleren van je huis en zuiniger maken van je cv-installatie is iets wat je beter kunt uitbesteden, want het vereist veel specialistisch werk en gereedschap — denk bijvoorbeeld aan het inspuiten van isolatiemateriaal in je spouwmuur, niet echt iets wat je zelf doet. Een goed geïsoleerd huis levert niet alleen financieel voordeel op maar ook een veel beter wooncomfort.

Zelf doen of uitbesteden?

Voor grote verbouwingen moet je dus of heel handig zijn, of een kennis hebben die toevallig ook aannemer is. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een vakman inhuren. Dat is natuurlijk wel wat duurder, maar het neemt je sowieso de tijd uit handen die je anders zelf kwijt bent aan klussen. Een ander voordeel is het gereedschap: als je het zelf wilt doen, moet je vaak speciaal gereedschap aanschaffen of huren voor een klus, en die kosten komen er dan ook nog bovenop. Uitbesteden lijkt dus soms zo’n gek idee nog niet. Bovendien maken de meeste vakmensen een gratis en vrijblijvende offerte, zodat de keus altijd aan jou is.

Marlijn Pruim
Marlijn Pruim

Marlijn Pruim geeft lezers graag advies over verschillende soorten verzekeringen die betrekking hebben op het huis. Daarnaast schrijft ze veelal over het energiegebruik in huis en hoe dit makkelijker te verlagen is. Als werknemer in de assurantie- en energiewereld weet zij over welke onderwerpen voor velen opheldering nodig is. Ze studeerde Redactie- en Mediaproductie en werkt graag met teksten; of dit nou het schrijven, corrigeren of redigeren ervan is. In haar eigen tijd schrijft ze ook voor haar
eigen blog.

Artikelen: 10