Financieel
hypotheek advies

Bespaar op hypotheeklasten: sluit je hypotheek over!

Voorjaar: De bezem door je huis, de bezem door je financiën. Het loont om op een regenachtige lentedag ook eens te kijken naar je woonlasten. Wist je dat het mogelijk is om op je hypotheeklasten te besparen, door je hypotheek over te sluiten of door extra af te lossen? Zeker nu de hypotheekrente zo laag is! En dat bespaarde geld kan je op een andere manier laten groeien.

 

Je hypotheek oversluiten aan het einde van uw rentevast-periode

Je sluit een hypotheek altijd af met een bepaalde rentevast-periode. Loopt die rentevast-periode af? Dan kan je je hypotheek oversluiten zonder dat daarvoor een vergoeding te betalen. Je ontvangt minimaal 3 maanden voor het aflopen van de rentevast-periode een verlengingsaanbod van de hypotheekverstrekker. Heb je vragen hierover? Maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur.

 

Je hypotheek oversluiten tijdens de rentevast-periode

Is je rentevast-periode nog niet afgelopen? Dan kan je soms de hypotheeklasten verlagen met ‘rentemiddeling’. Je nieuwe rente wordt dan berekend op basis van de oude rente en de huidige rente. Je krijgt een nieuwe rente en je kunt een nieuwe rentevast-periode kiezen. Je betaalt wel een vergoeding voor het aanpassen van de rentevast-periode, maar de hypotheekverstrekker verrekent die in de rente die je gaat betalen. De vergoeding hoeft dus in 1 keer te worden betaald. Maar je bespaart maandelijks wel op de hypotheeklasten. Niet alle banken bieden deze service. Centraal Beheer biedt rentemiddeling wel aan.

 

Is je huis in waarde gestegen of kan je aflossen?

Je hebt met je hypotheekverstrekker een bepaalde rente voor een bepaalde periode afgesproken. En toch kan het dan voorkomen dat je minder rente gaat betalen dan is afgesproken. Dat heeft te maken met de risicoklasse waarin je valt. Een risicoklasse zegt iets over de verhouding tussen de hoogte van uw hypotheek en de waarde van jouw woning. Hoe hoger de risicoklasse, hoe meer rente je betaalt. Door af te lossen op je hypotheek en/ of de stijging van de waarde van de woning kan je in een lagere risicoklasse komen.

Dus heb je de afgelopen jaren een verbouwing gedaan en je huis is verbeterd? Waarschijnlijk is je huis dan meer waard geworden. Als je dit kunt aantonen, bijvoorbeeld met een taxatierapport, val je mogelijk in een lagere risicoklasse en betaal je mogelijk minder rente. En bespaar je maandelijks geld. Neem daarvoor contact op met je hypotheekverstrekker.

 

Laat je geld groeien

Je hypotheek overgesloten? Misschien houd je nu maandelijks meer geld over. Bekijk eens hoe je dit geld slim kunt laten groeien. Zet je het weg op een spaarrekening? Of ga je ermee beleggen? Elke maand een klein bedrag beleggen is al interessant. Dit kan al vanaf 50 euro.

 

Is beleggen iets voor je?

Kan je je geld langere tijd missen, dan is beleggen wellicht interessant. Je kunt op verschillende manieren beleggen. Met meer of minder risico. Koop je aandelen, dan krijg je een stukje van een bedrijf, een aandeel. Als het bedrijf winst maakt, kan het bedrijf dit aan de aandeelhouders uitkeren. Koop je obligaties, dan leen je geld uit aan bijvoorbeeld een bedrijf of een overheid. Je krijgt rente over het uitgeleende geld. En je weet ook precies wanneer de lening terugbetaald moet zijn. Of past een beleggingsfonds bij je? Een beleggingsfonds gebruikt je geld en dat van anderen om gezamenlijk te beleggen. Een fondsbeheerder belegt het geld volgens het beleid van het fonds. Hij houdt voor je de marktontwikkelingen in de gaten. Je hebt daar dus geen omkijken naar. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. Bekijk op de site van Centraal Beheer of beleggen iets voor je is. En wat je belegging kan opleveren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Danny Bijl
Load More In Financieel

Facebook Comments

Check Also

Energie besparen met verlichting: zo doe je dat

Je kunt flink wat energie besparen door efficiënt ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl