Overstappen van energiemaatschappij, hoe doe je dat?

Als je net een huis hebt gekocht dan wil je eigenlijk alleen nog maar nadenken over hoe je je nieuwe huis gaat inrichten. Ook op Huislijn besteden we hier aandacht aan, Huislijn.nl is niet alleen huisjes kijken maar je kunt er ook leuke blogs lezen met tips en ideeën over de inrichting van je huis. Maar… een nieuw huis is ook een mooie aanleiding om eens stil te staan bij de verzekeringen die je hebt en of je kunt bezuinigen op je energierekening.

Je hoort altijd verhalen van mensen die zijn overgestapt van energiemaatschappij. De een pocht dat het zo makkelijk was, de ander heeft een horrorverhaal waarbij de opzegging niet goed ging en ze moesten bijbetalen. Blijkbaar verschilt het dus allemaal nogal van elkaar. Dat regelmatig overstappen geld bespaart, weten we allemaal. Maar hoe doe je dat? En hoe voorkom je problemen bij het overstappen?

 

Doe eerst onderzoek

Het is belangrijk om eerst uit te zoeken of je wel wilt overstappen van energie. En zo ja, naar welke maatschappij je dat doet. Let daarbij op de volgende punten:

– Welkomstbonus
– Tarieven
– Kortingen
– Transparante overstap

Het gaat vaak mis wanneer verkopers aan de deur proberen om je te overtuigen. Deze verkopers geven je vaak verkeerde voorlichting en gebruiken zelfs leugens om hun premie op te strijken. Ga nooit in zee met zo’n verkoper, maar doe eerst zelf gedegen onderzoek!

 

Heb je last van opzegboete?

Kijk nu naar je eigen energiecontract. Kun je wel zomaar overstappen van energie maatschappij? Als je een contract hebt afgesloten voor bepaalde tijd, kun je een boete krijgen als je overstapt. Sommige aanbieders bieden aan om deze opzegboete voor jou te betalen. Zo kun je dus overstappen zonder boete.

 

Houd rekening met het seizoen

Houd altijd rekening met het seizoen waarin je overstapt. In de winter gebruik je veel energie, in de zomer veel minder. Stap je aan het eind van de winter over, dan is de kans groot dat je nog moet bijbetalen bij je huidige energiemaatschappij. Dat is op zich niet erg, want bij de afrekening met je nieuwe maatschappij krijg je waarschijnlijk geld terug in het eerste jaar.

 

Kies een energieleverancier die duidelijkheid geeft

Sommige leveranciers zijn heel vaag in hun beloften. Zo weet je niet precies hoe de overstap in zijn werk gaat. Het overstappen van energie gaat het beste als de maatschappij duidelijk maakt hoe alles in zijn werk gaat. Bij UnitedConsumers geldt bijvoorbeeld dat de maatschappij alles regelt. Zij zeggen je oude contract op en regelen de overstap. Het enige wat jij moet doen is je meterstanden doorgeven en afwachten tot alles is afgewikkeld. Tijdens het proces word je per email en post op de hoogte gehouden. En van de overstap zelf merk je verder helemaal niets. Je bent dus ook niet (tijdelijk) afgesloten van energie of gas.

Overstappen van energiemaatschappij hoeft helemaal geen probleem te zijn. Mits je in zee gaat met een betrouwbare partij, wordt alles voor je geregeld. Het is dus belangrijk om van tevoren even goed uit te zoeken naar welke partij je overstapt. Zij regelen vervolgens de rest – en jij hoeft alleen maar af te wachten tot je je welkomstbonus krijgt. Ga je verhuizen? Dan ga je misschien niet alleen overstappen van energie, maar ook overstappen van internet-, TV- en bellen aanbieder.

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24