Huizenmarkt
wat kost dit huis?

Wat moet dat huis kosten?

De woningmarkt is officieel weer overspannen verklaard. Woningen worden sneller verkocht dan ze op de markt komen en het aanbod neemt daarbij af. Consequentie… de huizenprijzen gaan omhoog. Ideale tijd dus als je je huis wilt verkopen. Ben je het al enige tijd van plan, maar twijfel je nog? Nu is het moment er. De vraag is alleen… wat kun je voor je woning vragen?

Een stijgende prijs betekent wellicht dat je meer kan vragen dan je eerder dacht. Maar wat als je overvraagd? Dan lopen ze alsnog je deur voorbij en loop je het risico dat je uiteindelijk voor een lagere prijs moet verkopen.

Een foute prijs levert gedoe op

Goede of slechte markt, een prijsbesluit voor je koopwoning moet je niet lichtvaardig nemen. Het is het belangrijkste element aan de woning dat kopers aantrekt of juist afschrikt. Hoe karakteristiek je woning ook is, hoe groot je zwembad of hoe prachtig de woning gerestaureerd is. Een foute prijs levert onherroepelijk gedoe op.

Hoe kom je tot een verantwoorde prijs? Uiteraard door je door een vakkundige makelaar te laten adviseren, maar neem het prijsbesluit altijd in overleg en neem minimaal de volgende aspecten in overweging.

 

Een tuin op het zuiden…

Begin met een prijsvergelijking van woningen die in de buurt te koop staan en recent verkocht zijn. Maak niet de fout om appels met peren te vergelijken. Een huis met een tuin op het zuiden is gewoon veel aantrekkelijker dan een huis met een tuin op het oosten. Hoeveel argumenten je ook kunt bedenken waarom jouw tuin op het oosten wel oké is, voor een koper is het gewoon minder oké dan een tuin op het zuiden. Je makelaar weet wat wel en niet belangrijk is. Probeer op basis van een eerste vergelijking een algemeen idee te krijgen van de waarde van de woning.

Als het mogelijk is maak je in stap 2 een verfijning van die prijs door te kijken hoe snel de woningen zijn verkocht en wat het verschil daarbij was tussen de vraagprijs en de gerealiseerde prijs. Je krijgt dan al snel een beeld of het verstandig is om een prijs met een ruime marge in de markt te zetten. In de huidige markt kun je gemakkelijker de woning wat hoger te koop zetten, maar realiseer je dat een koper net zo slim is als jullie en, bewust en onbewust, dezelfde vergelijkingen maakt.

Bedenk hierna wat je belangrijk vindt. De kans op mogelijk een hogere prijs of juist een zo spoedig mogelijke verkoop. Stel op basis hiervan de prijs weer bij. Lagere marge, kans op snellere verkoop en visa versa. Denk in marges van hooguit 5% tot 10%.

 

Dakkapel of 10m2 meer tuin…

Daarna kan je nog verfijnen op basis van specifieke kenmerken van de woning. Zaken als een dakkapel of 10 m2 meter meer tuin zijn verbazingwekkend onbelangrijk. Een perfecte afwerking weer wel. Bedenk dat het bij deze zaken meestal slechts om op zijn hoogst een paar duizend euro gaat, ongeacht de investering die je gemaakt hebt om het te realiseren.

Deze laatste stap is echter wel belangrijker dan voorheen. Dat heeft er mee te maken dat kopers steeds minder makkelijk kunnen financieren. Hoe completer de woning, hoe aantrekkelijker de woning. Voorheen ging het er vooral ook om hoeveel werk het was, maar nu draait het om financiering. Een grote dakkapel van 20.000 euro maakt de woning wellicht maar 5.000 euro meer waard. Banken zijn steeds minder bereid dat te financieren. Als jullie die dakkapel al hebben, is jullie woning beduidend aantrekkelijker dan een vergelijkbare woning zonder dakkapel als de koper op zoek is naar ruimte.

 

Vraag het je makelaar

Maak uiteindelijk een verantwoorde keuze samen met je VastgoedPRO makelaar en zet de woning te koop. Nog een belangrijk advies. Duur het echt te lang? Of komen vergelijkbare woningen op de markt voor een lagere prijs? Aarzel niet te lang voor je in prijs zakt. Hoe goed de markt ook is, een woning die te duur geprijsd is, wordt voorbij gelopen. Het idee “bij de onderhandelingen kunnen we altijd nog zakken” is een slecht idee. Als mensen niet komen kijken, kom je immers ook niet in gesprek.

Share this Story
Load More Related Articles
 • privacy en de makelaar
  Diversen

  Uw privacy en de makelaar

  Op 25 mei a.s. gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Deze wetgeving scherpt de huidige privacywetgeving verder. In de praktijk ...
 • verliefd op een huis
  Kopen / Verkopen

  Je bent helemaal verliefd op een huis…

  Je bent helemaal verliefd op een huis. Het is een pracht van een huis van nog geen 20 jaar oud, de ...
 • wat kost dit huis?
  Huizenmarkt

  Wat moet dat huis kosten?

  De woningmarkt is officieel weer overspannen verklaard. Woningen worden sneller verkocht dan ze op de markt komen en het aanbod neemt ...
 • Kopen / Verkopen

  Huis kopen – hoe onderhandelen

  Voor huizenverkopers zijn het weer gouden tijden: veel kopers en een beperkt aanbod. Dat is slecht voor je nachtrust als je ...
 • Huizenmarkt

  Bakstenen van goud?

  Het CBS komt naar buiten met een economische groei van 3,4%. De sterke groei zien we terug in de huizenmarkt. Andersom ...
 • Open Huis zaterdag 30 september
  Kopen / Verkopen

  “Yes, dat is ‘m….”

  Zaterdag 30 september is weer de Huislijn.nl Nationale Open Huizen Route. Een perfecte dag voor iedere woningzoeker omdat je direct en ...
Load More By Rob Overduin
Load More In Huizenmarkt

Facebook Comments

Check Also

Uw privacy en de makelaar

Op 25 mei a.s. gaat de Algemene Verordening ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl