Verhuizen? Hier moet je op letten bij het overstappen van internet, tv- en bellenaanbieder

In onze maatschappij hoef je je geen moment meer te vervelen. Zo kijk je binnen enkele kliks de nieuwste films en series via Netflix, bestel je on-demand een film via interactieve tv of houd je contact met al je familieleden via de telefoon. Aangezien internet, tv en bellen zo alom aanwezig zijn in ons leven, kan het de moeite waard zijn om zo nu en dan te vergelijken tussen verschillende aanbieders. De onderlinge concurrentie is namelijk moordend en iedere provider haalt jou graag als klant binnen. Daarbij is vergelijken tegenwoordig helemaal niet meer lastig en binnen een handomdraai gepiept. Zo is het binnen enkele minuten al mogelijk om tot tientallen euro’s per jaar te besparen op je abonnement(en). Ook is het tegenwoordig mogelijk om alle diensten bij elkaar te combineren en zo extra voordeel te krijgen. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het overstappen van internet-, tv- en telefonieaanbieder.

 

Waarom wil je eigenlijk overstappen?

Waarschijnlijk ben je van plan om te verhuizen, of ben je reeds verhuisd. Veel mensen kiezen er dan voor om hun abonnementen eens onder de loep te nemen en mogelijk te wijzigen. Door over te stappen kan je immers veel besparen. Voordat je de knoop doorhakt om over te stappen moet je wel rekening houden met enkele zaken. Te beginnen met wat je eigenlijk hoopt te bereiken met de overstap. Wil je vooral minder geld kwijt zijn aan de maandelijkse lasten, of wil je juist een uitgebreider pakket? Het onderlinge verschil tussen providers is groot en iedere partij heeft een andere insteek. KPN bijvoorbeeld staat bekend als een premium-aanbieder en biedt de beste kwaliteit. Daar staat echter ook een hoger prijskaartje tegenover dan wanneer je bijvoorbeeld een contract met Fiber aangaat.

 

Waar moet je op letten bij overstappen?

Zodra je weet wat je wilt bereiken, kun je beginnen met shoppen. Houd hierbij rekening met het einde van je contractduur. Na het verlopen van je contract kun je deze moeiteloos opzeggen met inachtneming van één maand opzegtermijn. Hierbij is het tegenwoordig vaak mogelijk om de nieuwe leverancier van internet, tv of telefonie jouw huidige contract op te laten zeggen. Zo heb je hier zelf geen omkijken naar. Zoals gezegd zijn er zeer veel providers aanwezig die allemaal verschillende pakketten en bundels aanbieden. Waar je vroeger veelal via losse pakketten apart van elkaar internet, telefonie en tv aanschafte, is dat tegenwoordig steeds minder het geval. Grote partijen als Ziggo en KPN introduceerden namelijk Quad Play. Hiermee combineer je vier diensten: namelijk je internet, tv, vast bellen, samen met je mobiele abonnement. Aangezien je alles bij één partij afneemt levert dit voordeel op voor jou als consument. Desondanks zijn deze pakketten veelal behoorlijk uitgebreid, waardoor het nog steeds kan lonen om je heil te zoeken bij verschillende aanbieders. Wanneer je bijvoorbeeld simpelweg nooit meer via de vaste lijn belt of tv kijkt zou het onzinnig zijn om deze diensten wél aan te schaffen.

 

Snelheid, aanbod en bijkomende kosten: let op de kleine letters

Daarbij verschilt de internetsnelheid nogal tussen providers onderling. Nog niet alle gebieden zijn bijvoorbeeld aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het is daarom handig om op het moment van overstappen een snelheidstest te draaien en te kijken welke snelheden je nu behaald. Via de informatie op de website van de partij waarna je wilt overstappen kun je vervolgens via een postcodecheck achterhalen hoeveel snelheid zij bieden voor jouw adres. Ook dien je bij het tv-aanbod te achterhalen welke zenders men standaard aanbiedt. Wat bij de ene aanbieder doorgaat als het ‘standaard’ tv-pakket, kan bij de volgende aanbieder zomaar het ‘uitgebreide’ tv-pakket zijn. Vervolgens is het van belang om de kosten in de gaten te houden. Sommige providers, voornamelijk de goedkope, hanteren namelijk hoge aansluitkosten. Hierbij dient bijvoorbeeld een installateur langs te komen om de router of digitale tv-kast in te stellen. Bij duurdere partijen zitten dit soort diensten vaker standaard inbegrepen.

Tot slot is het ook verstandig om te achterhalen of het mogelijk is om diensten te combineren: quad play. Zodoende kun je niet alleen extra kosten besparen, maar bijvoorbeeld ook extra diensten krijgen. Sommige providers geven bijvoorbeeld een gratis Spotify-abonnement weg bij het afnemen van één totaalpakket.

Rene Dekker
Rene Dekker

René Dekker is eigenaar van de website Allesin1abonnement.nl en houdt zich dagelijks bezig met mensen die willen overstappen naar een andere provider. In de meeste gevallen komt dit voor bij mensen die gaan verhuizen of reeds zijn verhuisd. Bij een verhuizing komt al genoeg kijken en dan wil je niet dat je daarna nog weken moet wachten op je televisie of internetaansluiting. Helaas is dit in de praktijk wel regelmatig het geval omdat de overstap naar een nieuw tv pakket vaak niet top-of-mind is bij de verhuizers. Gelukkig zijn er vele initiatieven om je hierover te informeren.

Artikelen: 1