Dit zijn de 8 belangrijkste hypotheekvoorwaarden

Sta jij op het punt om een hypotheek af te sluiten voor je nieuwe huis? Dan is de kans groot dat je op de hypotheekrente let die een geldverstrekker biedt. Een lage rente zorgt immers voor lage maandlasten. Naast die rente zijn er echter verschillende hypotheekvoorwaarden. Deze zijn minstens zo belangrijk en maken uiteindelijk misschien wel het verschil in je portemonnee. In dit artikel de 8 belangrijkste hypotheekvoorwaarden voor je op een rij.

 

1. Duur hypotheekofferte

De hypotheekofferte is het bindende aanbod dat de geldverstrekker jou doet voor je hypotheek.  Hoe lang deze offerte geldig is, verschilt per geldverstrekker. Meestal is het drie maanden tot een half jaar. Voor die datum moet je naar de notaris om de hypotheek- en leveringsakte te tekenen. Check vooraf goed wat de geldigheid is van de hypotheekofferte. Als jij de sleutels van jouw stulpje pas een half jaar later in ontvangst kan nemen, is het niet handig dat de offerte drie maanden geldig is. Verlengen is meestal niet gratis en soms zelfs helemaal niet mogelijk.

 

2. Annulerings- en verlengingskosten hypotheekofferte

Dat brengt ons gelijk bij de tweede belangrijke hypotheekvoorwaarde. Sommige geldverstrekkers brengen kosten in rekening als je de hypotheekofferte wilt verlengen. Of als je de offerte volledig wilt annuleren. Let dus goed op deze consequenties voordat je je hypotheek aanvraagt.

 

3. Boetevrij aflossen

Bij een annuïtaire en lineaire hypotheek los je maandelijks een deel van je hypotheek af. Maar hoe zit het als je extra wilt aflossen, bijvoorbeeld omdat je een bonus hebt gehad? Bij de meeste geldverstrekkers mag je per jaar 10% van de koopsom extra aflossen. Over alles wat je boven dat percentage extra aflost, moet je een boete betalen. Dat is echter niet bij elke geldverstrekker zo, bij sommigen kun je namelijk onbeperkt boetevrij aflossen. Check goed hoe dit zit als je van plan bent om, nu of in de toekomst, extra af te lossen.

 

4. Recht op lagere rente bij aflossen

Los je extra af op je hypotheek? Of is de waarde van jouw woning gestegen? Dan heb je meestal recht op een lagere hypotheekrente. De bank loopt immers minder risico omdat de verhouding tussen de waarde van de woning en jouw hypotheekschuld is gedaald. Er zijn geldverstrekkers die deze korting, oftewel: rente-opslag, automatisch verrekenen. De meeste partijen doen het echter pas als je er specifiek om vraagt of als de rentevaste periode opnieuw wordt vastgesteld. Controleer dit regelmatig en laat wanneer nodig een nieuwe taxatie uitvoeren.

 

5. Verhuisregeling

Het kan zijn dat je tijdens de looptijd van je hypotheek wilt verhuizen. Vooral bij langere rentevaste periodes is de kans groot. Heb je op dat moment een hypotheek met een lage rente of goede hypotheekvoorwaarden? Dan wil je je hypotheek misschien meenemen naar je nieuwe huis. Bij de meeste geldverstrekkers mag dit. Maar niet bij allemaal. Dit hangt vooral af van je persoonlijke omstandigheden.

 

6. Rentevaste periode

Als je de hypotheekofferte tekent, leg je ook de rentevaste periode vast. Dit kan van 1 tot wel 30 jaar. Tijdens deze periode weet je precies aan welke woonlasten je toe bent. Maar niet bij alle geldverstrekkers heb je keuze uit zo’n ruime hoeveelheid rentevaste periodes. Kijk dus goed welke periodes de hypotheekaanbieder van jouw keuze biedt.

 

7. Hypotheek verhogen

Heb je extra geld nodig omdat je bijvoorbeeld je woning wilt verbouwen? Dan kun je bij de meeste geldverstrekkers je hypotheek verhogen. Je sluit dan als het ware een nieuwe hypotheek af, inclusief nieuwe hypotheekvorm, rentevaste periode en hypotheekrente. Dat kan best voordelig zijn. Je spaargeld blijft immers onaangetast en het is vaak goedkoper dan een persoonlijke lening. Maar let op: je maximale hypotheek moet het wel toelaten.

 

8. Looptijd verlengen hypotheek

Als de looptijd van je hypotheek eindigt, moet deze helemaal zijn afgelost. Heb jij een hypotheekvorm waarbij de hypotheek niet automatisch wordt afgelost? En is het voor jou niet haalbaar om je hypotheek af te lossen op de einddatum? Dan komt het goed uit als je de looptijd van je hypotheek kunt verlengen. De regels hiervoor verschillen per geldverstrekker. Sommige geldverstrekkers rekenen bijvoorbeeld verlengingskosten, terwijl anderen willen dat je opnieuw langs de notaris gaat. Er zijn ook geldverstrekkers waarbij het helemaal niet mogelijk is om je hypotheek te verlengen.

 

Vergelijk 29 hypotheekaanbieders

Wil jij weten welke hypotheek voor jou de beste voorwaarden en de laagste rente heeft? In de rentevergelijker van Knab vergelijk je 29 hypotheekaanbieders. Zo weet je zeker dat je straks de de hypotheek afsluit die het beste past bij jouw situatie.

Olivier Tardieu
Olivier Tardieu

Olivier Tardieu streeft ernaar het afsluiten van een hypotheek voor huizenkopers gemakkelijker, sneller en voordeliger te maken. Hij is managing director van Knab Hypotheken. Ook schrijft hij voor Huislijn.nl waarin hij zijn visie op de huizen- en hypotheekmarkt deelt met lezers.

Artikelen: 9