4 manieren om je (woning) te beschermen tegen onkosten

Een woonplek is duur. Of je nou een huis of appartement koopt of huurt, er komen flinke kosten bij kijken. Niet alleen de ruimte zelf, ook de inrichting (inboedel) zorgt voor een behoorlijk kostenplaatje. Gelukkig kun je er met verschillende woonverzekeringen en voorzorgmaatregelen wel voor zorgen dat je jezelf zo goed mogelijk indekt tegen extra kosten. Hoe je dat kunt doen, gaan we je nu vertellen.

 

1. Neem een inboedelverzekering….

Met een inboedelverzekering zorg je ervoor dat de spullen die je in huis hebt staan zijn verzekerd. Niet overal tegen, maar wel tegen een hoop. Vooral tegen schade waar je niets aan kon doen en die niet voorkomen had kunnen worden door goed onderhoud aan het huis. Een inboedelverzekering is een woonverzekering, net als de opstalverzekering waarover je hieronder meer kunt lezen. Bij beide verzekeringen kunnen de volgende schadesoorten worden vergoed door de verzekeraar: schade door brand of ontploffing, door water, door storm met windkracht zeven of hoger en door vandalisme en inbraak. Ook het ontbreken van spullen door diefstal valt onder de dekking. Kies je voor een allrisk-variant, dan wordt ook nog eens schade door plotselinge gebeurtenissen gedekt.

 

2. …en een opstalverzekering

Als je een woning huurt, dan is het aan de verhuurder om een opstalverzekering af te sluiten. Het is tenslotte zijn (of haar) eigendom. Heb je een koopwoning, dan is het verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering is namelijk niet verplicht, maar het is wel verstandig om er een af te sluiten. Een hypotheekverstrekker kan het je wel verplichten om zo’n verzekering af te sluiten. Zonder kun je voor flinke kosten komen te staan bij schade. De opstal kun je, net als de inboedel, ook allrisk verzekeren. Je betaalt dan iets meer premie, maar dekt jezelf wel in tegen schade door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen.

 

3. Neem een aansprakelijkheidsverzekering

Niet alleen in je eigen woning, ook in andermans huis (en buitenshuis) is het verstandig om je te verzekeren tegen onvoorziene onkosten. Niet alleen jij, maar ook de mensen waarbij je over de vloer komt hebben waardevolle spullen. En hoe voorzichtig je ook bent, het kan zomaar gebeuren dat je per ongeluk iets kapotmaakt dat behoorlijk wat heeft gekost. Hetzelfde geldt andersom; maakt iemand iets stuk in jouw woning en heeft deze persoon een aansprakelijkheidsverzekering? Dan kan deze persoon hier een beroep op doen en hoef jij de inboedelverzekeraar niet in te schakelen. Waar je iets aan hebt als je een allriskverzekering hebt, want daarmee worden schades door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen gedekt. Is er schade ontstaan aan iemand(s eigendommen) door iets in of aan jouw woning? Dan kun je ook een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering. Handig is dat deze verzekering vaak voor het hele gezin geldt, zelfs voor uitwonende studerende kinderen én huisdieren.

 

4. Onderhoud de woning goed

Het ging er bij de inboedelverzekering al even over; het onderhoud van een woning. Het is heel belangrijk om een woning goed te onderhouden, of om ervoor te zorgen dat deze goed wordt onderhouden door een verhuurder. Veel verzekeraars bieden namelijk geen dekking voor beschadigde spullen als de schade is ontstaan doordat er onvoldoende onderhoud is gepleegd aan een huis. Dit geldt bij de inboedel- en de opstalverzekering.

 

Rust, vergoeding en gezondheid

Een goed onderhouden woning heeft meerdere voordelen; niet alleen heb je (sneller) recht op een vergoeding als er schade ontstaat, maar ook is het in sommige gevallen beter voor de gezondheid (denk aan schimmelvorming door vochtigheid) en brengt het meer rust als je de woning goed onderhouden hebt. Net als de verzekeringen; die kunnen ook zorgen voor een prettiger gevoel in huis. Al zal je er natuurlijk niet dagelijks aan denken dat er iets fout kan gaan in huis. En dat is ook niet de bedoeling, want er moet geleefd worden.

Marlijn Pruim
Marlijn Pruim

Marlijn Pruim geeft lezers graag advies over verschillende soorten verzekeringen die betrekking hebben op het huis. Daarnaast schrijft ze veelal over het energiegebruik in huis en hoe dit makkelijker te verlagen is. Als werknemer in de assurantie- en energiewereld weet zij over welke onderwerpen voor velen opheldering nodig is. Ze studeerde Redactie- en Mediaproductie en werkt graag met teksten; of dit nou het schrijven, corrigeren of redigeren ervan is. In haar eigen tijd schrijft ze ook voor haar
eigen blog.

Artikelen: 10