Besparen op je woonkosten? 5 praktische tips

Nu de gemiddelde inflatie in Nederland in 2017 na jaren weer eens boven de 1 procent uitkomt, maar de lonen niet evenredig hard stijgen, zullen veel huishoudens merken dat ze minder kunnen besteden. Om er financieel niet al teveel op achteruit te gaan, geven we je graag 5 praktische tips om te besparen op je woonkosten.

Goedkopere verzekeringen

Woon-, zorg- en reisverzekeringen vormen voor veel mensen een grote kostenpost. Zet alle verzekeringspakketten eens op een rij en vergelijk prijzen en voorwaarden. Is er niets dubbel verzekerd, zijn alle verzekeringen nog wel nodig en is het mogelijk goedkoper meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten?

Energiekosten vergelijken loont

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de Nederlandse huishoudens niet de moeite neemt van energieleverancier te wisselen en daardoor waarschijnlijk teveel betaald. En dat terwijl energie vergelijken toch al gauw honderden euro’s per jaar kan schelen! Let bij het vergelijken naast de energieprijzen ook op de welkomstbonus die tegenwoordig haast iedere energieleverancier geeft.

Energiezuinige maatregelen treffen

Energiezuinige maatregelen treffen

Besparen op de energiekosten is ook mogelijk door het treffen van energiezuinige maatregelen zoals het installeren van zonnepanelen, een warmteterugwinningsinstallatie en het vervangen van oude (gloei-)lampen door LED-verlichting. Dit vraagt echter wel eerst een investering.

Besparen op je huur of hypotheek

In veel huishoudens wordt een groot gedeelte van het inkomen besteed aan de hypotheek of huur. Als je huurt, kijk dan of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en of deze wel hoog genoeg is als je het al ontvangt. In het geval van een koopwoning is het door de lage spaarrentes raadzaam met spaargeld de hypotheek af te lossen en door de lage hypotheekrente mogelijk goedkoper deze over te sluiten. Let wel op dat je kosten kan maken bij het oversluiten. Laat je dus altijd goed informeren door  een erkend hypotheekadviseur.

Een nieuw interieur met tweedehands meubels

Niet veel geld over maar toch graag je interieur weer eens updaten? Op websites zoals Marktplaats.nl vind je goedkoop (en soms zelfs gratis) andere meubels. Niet alleen voordelig maar ook nog eens een duurzame keuze.

Annerieke Maathuis
Annerieke Maathuis

Annerieke Maathuis geeft bezoekers van Huislijn.nl graag tips voor het kopen van een eigen woning en de financiering ervan.

Artikelen: 10