Kan jij ook op je oude dag in je huis blijven wonen?

Vroeger begonnen eventuele aanpassingen aan het huis pas wanneer iemand “echt” oud werd. Maar tegenwoordig zien we steeds vaker dat mensen die tussen hun 50e en 60e jaar verhuizen alvast zorgen dat het huis senior vriendelijk wordt gemaakt. Ook in nieuwbouwwoningen wordt hier in al rekening mee gehouden. Waarom beginnen we hier zo vroeg mee? En is jouw huis al levensloopbestendig? Met ander woorden: “kan jij op je oude dag in je woning blijven wonen?”.

 

De voordelen van senior vriendelijk wonen

Een huis kopen dat al (deels) senior vriendelijk is, heeft diverse voordelen. Neem bijvoorbeeld een gasstop: een functie van een gasstel dat ervoor zorgt dat het gas automatisch uitgaat als het niet brandt. Dit voorkomt dat ouderen het gas aandraaien, maar dan vergeten om het aan te zetten. Er zou dan een gevaarlijke hoeveelheid gas de woning in stromen met alle gevolgen van dien. De gasstop is echt niet alleen handig voor ouderen: ook jonge gezinnen gebruiken deze steeds vaker om te voorkomen dat kinderen zichzelf in gevaar brengen. Een ander voorbeeld is de lage instap van de douche of het bad. Niet alleen handig voor ouderen die echt niet anders meer kunnen, maar ook voor jongere mensen comfortabel en praktisch in de inrichting van de badkamer.

 

Welke aanpassingen heb je wanneer nodig?

Sommige aanpassingen kun je het beste zo snel mogelijk inbouwen in huis. Zoals genoemd zijn de gasstop in de keuken en de toegankelijk van de badkamer erg belangrijk. Verder is het ook goed om alvast te zorgen voor veilige stopcontacten, voor anti-slip strips op de nodige plaatsen en het verwijderen van drempels in huis. Andere dingen heb je pas later nodig. Zo is een traplift ideaal wanneer je wat slechter ter been raakt en moeite krijgt met de trap. Wacht er niet mee tot er ongelukken gebeuren! Doe vooraf alvast onderzoek naar de mogelijkheden, zodat je op het moment dat je een traplift nodig hebt er al meer vanaf weet. Lees bijvoorbeeld veel gestelde vragen over trapliften.

 

Kleine aanpassingen die later komen

Voor grote aanpassingen zoals een traplift is het goed om je alvast in te lezen. Dat is niet nodig bij kleinere aanpassingen die later komen. Zo ga je nog niet direct beginnen met het plaatsen van steunbeugels en toiletbeugels als je deze nog niet nodig hebt. Ze zijn wel erg praktisch als je wat meer moeite krijgt met opstaan, maar ze komen op het moment dat je ze nodig hebt snel genoeg. Ze zijn heel eenvoudig te monteren en haast overal verkrijgbaar, dus dat is niet zo’n probleem. Ook andere kleine aanpassingen in huis, zoals het plaatsen van een rijplaat bij de voordeur voor een rollator komen op het moment dat je ze nodig hebt. Hiervoor is weinig voorbereiding nodig en ze zijn gemakkelijk en snel in huis aan te brengen.

 

Je woning senior vriendelijk maken heeft veel voordelen. Zo stijgt de waarde van het huis als er al allerlei voorzieningen zijn getroffen. Daarbij moet echter wel worden gedacht aan voorzieningen die ofwel goede praktische voordelen bieden of cosmetisch niet opvallen. Zolang de aanpassingen het wooncomfort verbeteren of het huis veiliger maken, is het heel goed om al vroeg te beginnen het huis levensloopbestendig te maken. Zo ben je goed voorbereid tijdens het ouder worden en kun je veel langer fijn in je eigen huis blijven wonen.

Ga je een huis kopen dan kan je ook altijd de makelaar vragen naar de mogelijkheden om je huis “seniorproof” te maken.

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24