Tips voor verhuizen met kids

Na lang zoeken heb je je droomhuis gevonden. Je hebt alles geregeld met de makelaar en notaris en dan is het grote moment daar; de verhuizing.

Verhuizen is altijd een flinke onderneming. Er verandert heel veel, want niet alleen kom je in een nieuwe woning terecht, maar meestal ook in een nieuwe omgeving. Dat kan bij volwassenen al behoorlijk stress opleveren, maar voor kinderen is het nog veel stressvoller. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk naar een andere school gaan. En zelfs als dat niet zo is, komen ze in een andere buurt te wonen met nieuwe kinderen en andere mensen. Verhuizen kan voor kinderen een behoorlijk probleem zijn – zo kunnen schoolcijfers omlaag gaan, kan het kind problemen met zindelijkheid krijgen of zelfs depressief raken door de stress. Het is daarom goed om rekening te houden met deze tips als je gaat verhuizen met kids.

 

1.      Leg uit waarom je verhuist

Je kinderen moeten goed begrijpen waarom je verhuist. Misschien omdat papa ander werk heeft en dan minder lang in de auto hoeft te zitten. Of omdat de nieuwe woning dichter bij opa en oma is. Ga je verhuizen omdat jij en je partner uit elkaar gaan? Leg dan uit dat dit rustiger zal zijn en dat je kinderen vanaf nu twee slaapkamers zullen hebben

 

2. Wees positief

Ongeacht de reden van je verhuizing, is het voor je kinderen belangrijk dat je er positief over bent. Zelfs als je van een luxe huis gaat verhuizen naar een driekamerappartement omdat je je baan bent kwijtgeraakt. Als je aan alle kanten uitstraalt dat je eigenlijk helemaal niet wilt verhuizen, zullen je kinderen veel meer moeite hebben met het accepteren ervan.

 

3. Plan de verhuizing zo goed mogelijk

Plan van tevoren de verhuizing zo goed mogelijk. Allereerst is het belangrijk om de juiste datum te kiezen, als je die zelf kunt bepalen. Regel de verhuizing het liefst tijdens de zomervakantie of tijdens een andere vakantie. Doe dit liever niet rond de kerstperiode of aan het eind van het schooljaar, want dit is een drukke periode met veel activiteiten op school.

 

4. Geef kinderen een rol op niveau

Een puber kun je gemakkelijk laten meehelpen met klussen, bijvoorbeeld door een muur te witten of zijn eigen kamer in te richten. Kleinere kinderen laat je ook meehelpen, altijd op het eigen niveau van het kind. Een kleintje van twee jaar oud vindt het bijvoorbeeld prachtig om dozen in of uit te pakken. Zeg nooit tegen je kinderen dat ze in de weg lopen, maar geef ze nuttige taken.\

 

5. Laat je kind zelf zijn / haar nieuwe kamer “inrichten”

Een verhuizing is veel leuker als een kind zelf ‘beslissingen’ mag nemen over de nieuwe kinderkamer. Je kunt je kind alles zelf laten beslissen als hij oud genoeg is, maar bij jongere kinderen helpt het als je bepaalde keuzemogelijkheden geeft. Neem je kind bijvoorbeeld mee naar een winkel en laat hem/haar zelf een mooi behangetje uitzoeken.

 

6. Maak tijd voor je kinderen

Verhuizen is druk en hectisch. In de aanloop is er veel dat je moet regelen, zodat een checklist handig is. Maar ook tijdens de verhuizing is er veel te sjouwen en te klussen en erna ben je meestal nog een wel een paar weken bezig met uitpakken en opruimen. Let erop dat je altijd even tijd maakt voor je kinderen, ook als je eigen klussen daardoor wat langer duren!

 

7. Kies voor verhuisservice

Zelf verhuizen is al lastig genoeg, met al het gesjouw en gedoe. Maar zeker als je kinderen hebt, heb je geen zin in gehannes met een – veel te kleine – aanhanger achter de auto. Je kunt de verhuizen het beste zo snel en soepel mogelijk laten verlopen door professionele verhuizers in te schakelen. De verhuizers van HomeDeal zijn bijvoorbeeld heel geschikt en houden speciaal rekening met kinderen tijdens de verhuizing.

 

8. Zorg tijdens de verhuizing voor tijdige dutjes

Je hebt er geen zin in om de hele dag in het gedrein en gehuil van je kinderen te zitten. Let er dus zelfs tijdens de verhuizing op dat je kinderen wel op tijd kans krijgen hun dutje te doen. Een overgeslagen dutje geeft gegarandeerd geschreeuw en een slecht humeur aan het einde van de dag. Vraag eventueel aan een buurvrouw of vriendin of je kinderen bij hen even kunnen slapen.

 

9. Help de kinderen op weg in het nieuwe huis

In het nieuwe huis zullen sommige kinderen de neiging hebben om veel binnen te blijven. Dat is veiliger dan naar buiten gaan terwijl de omgeving – en andere kinderen! – onbekend zijn. Ga veel met je kinderen naar buiten en help hen om de omgeving te leren kennen. Dit kun je eventueel door middel van een spelletje doen, bijvoorbeeld met spoorzoekertje of verstoppertje.

 

10. Laat je kinderen kennismaken met andere kinderen

Het is voor een kind altijd lastig om in een nieuwe klas te komen, zeker op de basisschool. Iedereen kent elkaar al, dus het gaat niet altijd soepel om ergens te wennen. Gelukkig kun jij als ouder ook best wat doen. Jij kunt eens een praatje aanknopen met andere moeders en hun kinderen uitnodigen. Of je laat je kind iedereen uit de klas (of alleen de jongens of de meisjes) uitnodigen voor een “housewarming”. Super gezellig en je kind heeft meteen contact!

 

Eigenlijk is het belangrijkste bij verhuizen met kids dat de verhuizing zo snel en soepel mogelijk gaat. Daarbij is het belangrijk dat je kind positief tegen de verhuizing aan kijkt en zelf mee mag helpen. Een wat ouder kind mag ook zelf belangrijke keuzes maken, zoals de nieuwe inrichting van zijn/haar kamer. Verhuizen is niet gratis, maar probeer in de verhuiskosten ook rekening te houden met wat spulletjes voor je kind. Je kinderen zullen het verhuizen veel leuker en spannender vinden als ze weten dat ze in het nieuwe huis hun eigen plekje zullen krijgen.

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24