Kan ik een huis kopen? Word wijzer met deze tips.

Vraag jij je net als veel anderen af of een eigen woning haalbaar is? Een huis kopen is niet meer zo eenvoudig als pakweg 10 jaar geleden, gelukkig zijn er veel tips die je een stap verder richting je droomhuis kunnen helpen. De hypotheekverstrekkers zijn vandaag de dag aan meer regels gebonden om te voorkomen dat er ooit nog een situatie kan ontstaan waarin veel mensen met een enorme schuld zitten. Het voordeel is dat die wetten ook jou als starter op de huizenmarkt beschermen en dat geeft wel zo’n rustig gevoel.

De tijd van de aflossingsvrije hypotheek is voorbij, we worden met z’n allen gedwongen om te kiezen voor zekerheid en een solide investering. Die zekerheid betekent dat we meer eigen middelen moeten inzetten. Des te belangrijker is het dat je kiest voor de juiste woning. Een woning die bij je past, ook financieel, voor nu en voor de toekomst.

 

De hypotheekaanbieders

Er zijn verschillende hypotheekaanbieders, we kennen allemaal de banken, groot en klein. Er zijn ook partijen die enkel hypotheken aanbieden. En rente-technisch is de familiehypotheek zeer aantrekkelijk. Hierbij leen je (een deel) van het hypotheekbedrag van familie.

Eigen geld is nu ook belangrijker dan ooit. Nu kan je nog 101% van de waarde van je huis lenen, straks wordt dat 100%. Dat betekent dat kosten koper, NHG-kosten, notariskosten, advieskosten etc. straks geheel uit eigen portemonnee betaald moeten worden. Ook het bouwdepot kan straks niet meer met de hypotheek meegefinancierd worden.

 

NHG

De Nationale Hypotheek Garantie (NGH) geeft de garantie dat je een woning koopt die past bij jouw financiële situatie. De normen voor verantwoord lenen (van het Nibud) zijn bepalend voor de NHG. Naast een beoordeling van de hypotheek ten opzichte van het inkomen, biedt NHG ook rust voor de toekomst. Scheidingen, arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid, er zijn helaas vele situaties waarin je leven en ook je inkomen onverhoopt veranderen. NHG kijkt in zo’n geval samen met de hypotheekverstrekker wat er gedaan kan worden om de hypotheek weer betaalbaar te maken. Dit geeft zekerheid en rust. Kijk dus samen met je hypotheekadviseur of je in aanmerking komt voor NHG.

 

Het WAT en WAAR

Iedereen heeft een droomhuis voor ogen en we gunnen iedereen die woning. De werkelijkheid is dat iedereen concessies moet doen. Het is belangrijk om je wensen goed in kaart te brengen. Het huis zelf en de ligging zijn natuurlijk belangrijke zaken, maar vaak kan er een goede splitsing gemaakt worden van je wensen. We hebben het dan over must-haves en nice-to-haves. Stel eens samen met je partner en eventueel kinderen zo’n lijst op. We geven je hieronder enkele tips:

 

WAT

Wat voor een huis wil je kopen? Met onze vele wensen is het niet altijd eenvoudig om een huis te vinden dat past bij de hypotheek die je kan krijgen. Het is belangrijk om dan altijd even verder te denken. Zo vinden veel mensen een oud stadspand heel mooi; hoge plafonds, ornamenten, kamer en-suite… Deze huizen zijn vaak een flinke investering en het blijven geldvragende panden; het onderhoud kan aardig in de papieren lopen. Wat is het dan precies wat je zo aanspreekt aan deze huizen? Kan een minder sprekend huis, maar met een mooie houten vloer, een en-suite-gevoel zelfgemaakt met kasten of oude deuren en daarbij lange gordijnen dit gevoel benaderen? Ontleed je wensen en kijk of er andere wegen zijn om ze te vervullen. Kijk ook naar de toekomst. Een kersvers gezinnetje met een baby past vaak prima in een mooi stadsappartement. Maar mocht er ooit een tweede kindje komen, dan is dat stadsappartement wellicht te klein en dan is die derde slaapkamer en een tuin opeens veel belangrijker dan wonen in het centrum. Maak een lijstje met de must-haves en nice-to-haves; een tweede toilet, een garage, bergruimte, een tuin… Een goede lijst is het halve werk, je kunt woningen dan veel beter beoordelen. Uiteindelijk weten ook wij dat het gevoel een grote rol speelt, een huis moet voelen als een warme deken; je thuis. De beste overeenkomst is waar die emotie en ratio hand-in-hand gaan.

 

WAAR

De ligging van en woning bepaalt voor een belangrijk deel de prijs. Als je niet zo gehecht bent aan een bepaalde streek of stad, dan kan je in Zuid-Limburg of Groningen voor een fijn bedrag een prachtig huis kopen. Echter, je ziet vaak dat mensen na hun studententijd in een stad blijven hangen en daar ook heel graag een huis willen kopen. Steden zijn duurder dan dorpen, dus heb dan goed voor ogen wat de extra waarde van een stad voor je is. Een dorp onder de rook van een stad, met een snelle treinverbinding, maakt soms dat je voor dezelfde hypotheek een slaapkamer extra hebt of een tuin. Een huis moet passen bij je leven, nu en ook over een aantal jaar. Verhuizen is natuurlijk altijd een optie, maar financieel is het niet aantrekkelijk om dit al na een jaar of 2,3 te doen.

Het is ook altijd goed om eens wat rond te gaan wandelen in de buurt van een huis dat je op het oog hebt. Is het er gezellig, luidruchtig, spelen er veel kinderen, is het netjes, zijn er winkels in de buurt? Lekker wonen heeft tenslotte niet enkel met je huis en hypotheek te maken. De ligging van je huis en de buurt bepalen mede je woongenot. En wonen…dat moet genieten zijn.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204