Een bouwdepot in je hypotheek. Hoe werkt dat?

Bij veel mensen staat een nieuwe badkamer of keuken hoog op het verlanglijstje als ze een andere woning kopen. Dat betekent verbouwen en dat is niet goedkoop. Maar ook het plaatsen van een dakkapel of het aanleggen van nieuwe elektrische bedrading loopt snel behoorlijk in de papieren. Dat geld heb je meestal niet zomaar liggen. Hiervoor biedt een bouwdepot in je nieuwe hypotheek uitkomst. Daarmee financier je de verbouwingskosten van je nieuwe woning. Maar hoe werkt dit precies? MoneYou legt dit uit.

Verbouwen kost best veel geld. Daarom kun je die meefinancieren in je hypotheek in de vorm van een bouwdepot. Dat werkt zo: als je je nieuwe hypotheek aanvraagt, geef je aan welk bedrag nodig is voor de verbouwing die je voor ogen hebt. Dit bedrag komt bovenop het hypotheekbedrag en wordt op een aparte rekening gezet. Die rekening is je bouwdepot. Het geld op die rekening is uitsluitend bestemd voor de verbouwing van je nieuwe woning. Je ontvangt rekeningen van de bedrijven die de verbouwing voor je uitvoeren. Die rekeningen kun je daarna bij je bank declareren. De bank betaal vervolgens de rekeningen uit je bouwdepot.

Rentevergoeding over je bouwdepot

Je ontvangt een rentevergoeding over het bedrag dat in je bouwdepot staat. Bij verschillende banken is die rentevergoeding even hoog als de rente die je over je hypotheek betaalt. Dus als je 4% hypotheekrente betaalt, ontvang je ook 4% rentevergoeding. Dat bedrag krijg je vanzelf gestort in je depot. Op het moment dat je hieruit geld opneemt, stopt de rentevergoeding over het opgenomen bedrag. De rentevergoeding over het resterende bedrag loopt gewoon door.

Hoeveel kan ik meefinancieren?

De bedoeling van de verbouwing aan je woning is dat het in waarde stijgt. Je kunt daarom alleen een depot krijgen voor zaken die aan je woning vastzitten. Dat noemt men ook wel aard- en nagelvaste zaken. Dat zijn bijvoorbeeld een uitbouw of een dakkapel. Losse zaken zoals gordijnen kun je hier dus niet mee betalen. Hoeveel je kunt meefinancieren, hangt helemaal van de waarde van de woning af. De taxateur stelt de waarde van je huis na de verbouwing vast. Van dit bedrag kun je in 2017 maximaal 101% lenen. In 2018 is dat nog maar 100%. Dat is wettelijk zo geregeld en geld dus voor alle geldverstrekkers.

Nieuwbouwwoning

Koop je een huis dat nog gebouwd moet worden? Dan gaat het complete hypotheekbedrag in je bouwdepot. Vanuit het depot worden de grond en de bouw van je huis in de vooraf vastgestelde bouwtermijnen uitbetaald.

Nationale Hypotheek Garantie en bouwdepot

Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en een bouwdepot afsluiten? Dan gelden er andere voorwaarden. Op de website van NHG lees je welke voorwaarden dat zijn.

Roel Witteman
Roel Witteman

Roel Witteman is productmanager Hypotheken / Lenen

Artikelen: 2