Legitimatie bij het kopen of verkopen van een huis

Iedereen die weleens een huis heeft gekocht of verkocht weet dat hij zich moet legitimeren. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels rondom legitimatie? Is het bijvoorbeeld wel zo verstandig om je paspoort zomaar af te geven aan een makelaar?

 

Legitimatie is vereist!

Makelaars vallen onder de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme ook wel bekend als WWFT. Dit betekent dat zij wettelijk verplicht zijn om vast te stellen wie de opdrachtgever is en wie betrokken zijn bij een transactie. Dit houdt niet alleen in dat de makelaar de legitimatie moet controleren van zijn opdrachtgever bij het verkrijgen van de opdracht, maar ook van de andere partij als er een transactie plaatsvindt.

Dus van de koper en, als de makelaar optreedt als aankoopmakelaar, van de verkoper. Zijn er bij een transactie twee makelaars betrokken (aan- en verkoop) dan moet u zich bij beide zich legitimeren.

 

Hoe dient u zich te legitimeren?

De makelaar moet controleren of u een geldig legitimatiebewijs heeft, dat is uw paspoort of ID kaart. Dit mag geen kopie zijn, omdat de makelaar ook moet vaststellen of het een “echt” ID bewijs is. Hij of zij dient het dus feitelijk in handen te hebben om bepaalde fysieke echtheidskenmerken te controleren. In tegenstelling tot de meeste bedrijven en personen mag de makelaar een kopie maken van uw legitimatie voor zijn dossier. Dit mag specifiek omdat de makelaar onder de WWFT valt. U mag dit overigens wel weigeren, maar de makelaar dient dan wel handmatig een aantal kenmerken te noteren zoals uw naam, adres, documentnummer en uitgifte datum.

 

Wat mag de makelaar doen met mijn gegevens?

In principe niets. Hij of zij is verplicht uw legitimatie te controleren en enkele gegevens vast te leggen. Hij of zij mag deze gegevens echter niet delen met derden. Ook zijn er beperkingen. De makelaar mag niet zomaar alle gegevens bijvoorbeeld verwerken naar een database. Zo mag hij of zij ook niet uw BSN nummer opnemen in een database.

 

Onbruikbaar maken identiteitsbewijs

Om zeker te zijn dat er sowieso geen misbruik gemaakt kan,  worden van uw identiteitsbewijs kunt u de volgende stappen ondernemen:

  • Schrijf op de kopie dat het een kopie is.
  • Schrijf op de kopie voor wie of welk product de kopie is.
  • Schrijf op de kopie de datum waarop u de kopie afgeeft.
  • Streep uw Burgerservicenummer door in het document, ook in de strook nummers onderaan.

Nog handiger is het om gebruik te maken van de kopieID app van de overheid. Omdat u daarmee op een veilige manier een kopie van uw legitimatie kunt maken. Overigens dient de makelaar dan evengoed persoonlijk uw ID te controleren. De app is alleen om de gegevens vast te leggen in het dossier.

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38