Overkapping bouwen? Met een schaduwdoek vaak niet nodig!

Wat zijn de voordelen van een schaduwdoek?

In een handomdraai verander je een te warme plek in een aangename schaduwplek. Hier kan je rustig genieten van een zomerse dag. Een schaduwdoek of zonnedoek is zo’n beetje de vervanger van kleine en grote zonweringen zoals bijvoorbeeld een parasol of zelfs een overkapping. Het is een doek dat gebruikt wordt om veel schaduw te genereren.

De doeken zijn vaak vervaardigd uit katoen of polyester. Het grote voordeel van deze doeken is dat je geen parasolpaal nodig hebt. Hierdoor heb je ook nooit meer last van een paal die een deel van je terras bezet. Dat heb je met zo’n overkapping natuurlijk wel altijd. Het doek heeft, behalve de eenvoud van constructie, nog enkele voordelen. We noemen alvast de 3 P’s van het schaduwdoek.

  • Privacy. Een zonnedoek zorgt er ook voor dat buitenstaanders minder gemakkelijk in jouw tuin naar binnen kijken.
  • Paraplufunctie. Na regen komt zonneschijn gaat niet altijd op. Na een zomerse dag kan het zomaar opeens hard gaan regenen. Op je favoriete plekje is het dan prettig om onder het schaduwzeil te zitten. Een schaduwzeil fungeert op zo’n moment eigenlijk als een paraplu.
  • Persoonlijkheid. Met een zonnedoek kun je je tuin personaliseren, bijvoorbeeld een maritieme uitstraling geven of prachtige individuele accenten in je tuin aanbrengen. Je vindt de schaduwzeilen in de meest uiteenlopende kleuren. Beige, bordeaux rood, champagne, crème, fuchsia, taupe, grijs.

Soorten en prijzen schaduwdoeken

Er zijn verschillende soorten doeken op de markt om schaduw te weren. Je hebt de vaste, de verschuifbare en de oprolbare schaduwdoeken. De vaste schaduwdoeken heb je in drie vormen: de vierkante, de driehoekige en de driehoek met een hoek van 90 graden. De doeken zijn zeer stevig, maar als er een windkracht 7 op komt zetten, is het wellicht toch vaak verstandiger om de doeken netjes op te bergen.

De vaste doeken heb je in twee uitvoeringen: waterdicht en waterdoorlatend. De waterdichte uitvoering kun je met een geringe hoogteverschil ophangen. De waterdoorlatende doeken kun je het beste 30 graden laten aflopen. Hiermee voorkom je enorme waterzakken bij ernstige hoosbuien. Verder heb je nog verschuifbare doeken, verschuifbaar omdat ze over verschillende stalen draden lopen. Deze kunnen in- en uitgeschoven worden. De oprolbare doeken of rolgordijnen hebben meerdere functies. Ze worden niet alleen geplaatst tegen de zon, maar ze zijn ook handig tegen inkijk van buitenaf.

De prijzen voor de doeken tegen schaduw variëren. De prijs is namelijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de afmetingen van het doek, het materiaal en eventuele bijkomende accessoires.

De prijs van een doek ligt gemiddeld tussen de € 50 en € 150. Bij deze prijs zijn de eventuele montagekosten en bevestigingsmaterialen niet meegerekend. Vaak zegt een lage prijs niet echt iets over de kwaliteit. Geld besparen doe je in dit geval niet door voor de goedkope doeken te kiezen. Het is het beste om doeken van goede kwaliteit te kopen, waarvoor je wellicht iets dieper in je buidel moet tasten. Uiteindelijk ben je goedkoper uit, omdat je er veel jaren van kan genieten. En het is nog altijd vele malen goedkoper dan die overkapping bouwen.

Hoe handig ben je?

Komt bij het bouwen van een veranda nogal wat technisch vernuft om de hoek kijken, bij een schaduwdoek is dat niet nodig. Het ophangen van een schaduwdoek is per doek verschillend. Een vast schaduwdoek moet je strak spannen, vanaf elke hoek naar een paal of de muur. Gebruik hierbij een spanmoer. Dit gereedschap is handig om de doek strak te krijgen. Span het schaduwzeil zo strak mogelijk aan. Een niet goed aangespannen doek leidt ertoe dat bij het geringste windzuchtje de doek op en neer gaat. Dan komt er teveel kracht te staan op de bevestigingspunten. Het gevolg? Je doek slaat los en waait weg. Dit effect wordt nog sterker bij een waterdichte vaste zonnedoek. Bij een hoek van 30 graden en een niet strak gespannen doek zal bij regenval het doek zwaar worden waardoor het doek vroeger of later naar beneden valt, met alle gevolgen van dien. Een verfrissing met water heb je toch liever op een andere manier…

Moet je een stuk overbruggen van een ruimte? Dan kun je het beste een ketting gebruiken voor het bevestigen van het doek. Als tussenschakel heb je een karabijnhaak nodig. Een verschuifbare doek schuif je over roestvrijstalen draden heen. Zorg ervoor dat deze draden strak gespannen zitten tussen de punten van bevestiging. De keus is aan de eigenaar van het zeil om deze te openen of te sluiten. Aangezien het niet heel makkelijk is om draden weg te halen, is het verstandiger om dit pas te doen wanneer de winter voorzichtig aanbreekt. Een schaduwzeil hang je vaak voor de gehele zomer op en wordt in het begin van het najaar weer verwijderd. Maar dat is uiteraard aan jou.

Kwaliteit, afwerking en onderhoud

De zonwering is gemaakt van hoge kwaliteit doek. Hierdoor laat het water door maar is het uitermate geschikt voor het tegenhouden van UV-stralen van de zon. De UV-stralen worden tot wel 95% tegengehouden zodat het voldoende veilig is om de zonnedoeken te gebruiken als bescherming tegen de zon. Omdat je de keuze hebt uit verschillende vormen, kan je de wering geheel naar eigen inzicht en wens instellen. Veel mensen denken dat het schaduwdoek enkel over het gehele terras te hangen is. Dit is niet waar. Je hebt de mogelijkheid om het schaduwdoek op diverse manieren te bevestigen waaronder met lasso’s. Hiermee kan je ervoor zorgen dat ze schuin komen te hangen wat natuurlijk handig is als er maar een beperkt gebied van schaduw dient te worden voorzien.

overkapping in de tuin

Door de hoge kwaliteit biedt het schaduwdoek een betere bescherming dan andere objecten die voorheen als zonwering werden gebruikt zoals parasols. Naast het soort en de dikte van een doek, speelt ook de afwerking mee. De volgende eigenschappen zorgen ervoor dat jij een schaduwdoek vindt, waar je lang van kan genieten!

  • HDPE is geknoopt weefsel. Dit weefsel scheurt sporadisch en is zeer stevig. Let er wel op dat waterdichte doeken vaak minder scheurvast zijn.
  • Dubbel gestikte naden zijn over het algemeen beter dan enkel gestikte naden. Dubbel gestikte naden geven namelijk stevigheid.
  • Aangestikte ringen zijn vaak beter dan in het weefsel geslagen of gestanste bevestigingsogen. Aangestikte ringen voorkomen het uitscheuren van de doeken en leiden ertoe dat de doeken goed opgehangen kunnen worden.

Een schaduwzeil schoonmaken is ontzettend eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt, is een spons of een zachte borstel en lauw water. Zorg ervoor dat de haartjes van de borstel zacht zijn en je niet met de ruwe kant van een spons schrobt. Met te harde voorwerpen je doeken schoonmaken, leidt er al gauw toe dat je schade aan je doeken brengt. Laat het water eerst inweken. Hierdoor komt het vuil los. Mocht je doek echt ontzettend vies zijn, dan kun je zachte zeep gebruiken, maar vermijd andere schoonmaakmiddelen of chemicaliën! Ook is een schaduwzeil niet geschikt voor de wasmachine. Laat het schaduwzeil goed uitdrogen, voordat je het opbergt.

Kiezen of delen, waar kennen we dat toch van?

Wie voor het eerst een schaduwdoek ziet, krijgt onmiddellijk een soort vakantiegevoel. Dat is niet vreemd. Een schaduwdoek lijkt een beetje op een luifel die je op een zonnige camping voor je caravan of tent installeert. Hoe dan ook, een schaduwdoek voor thuis in de tuin is min of meer de vakantieversie van een veranda: groter, steviger, handiger dan het kampeerluifeltje maar vooral ook veel goedkoper dan een overkapping. Dus: wilt u op uw nieuwe stekje én een nieuwe badkamer én een nieuwe tegelvloer én een nieuwe keuken én etc.? Denk dan ook eens aan een schaduwdoek. Al is het maar als tijdelijke oplossing.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.

Artikelen: 78