Ventilators: een must in huis of niet?

 

 

Hoe werkt het?

Het apparaat dat verkoeling in huis brengt, werkt als een turbomachine. Dat betekent dat er lucht in beweging wordt gebracht door de roterende ventilatorbladen. De lucht wordt door het apparaat als het ware aangezogen en meteen weer verplaatst. Dat zorgt voor het verkoelende briesje in huis. Om je een beeld te vormen, kun je ook denken aan de techniek zoals deze in een afzuigkap of stofzuiger wordt toegepast.

 

Verschillende soorten en maten

Het voordeel van ventilatiesystemen is dat er voor elk huis en voor elke ruimte in de woning een geschikt exemplaar te vinden is. Bovendien kan heel plaatselijk voor verkoeling worden gezorgd, bijvoorbeeld als je aan het werk bent achter je bureau op de computer. Een tafelventilator is dan een ideale oplossing, maar er zijn ook plafondventilators die weer bij uitstek geschikt zijn voor de slaapkamer of woonkamer. Tegenwoordig maken de moderne exemplaren nog maar heel weinig geluid, zodat je er geen hinder van ondervindt. Om het rijtje aan te vullen, zijn er natuurlijk nog de staande uitvoeringen. Deze hebben weer het voordeel overal neergezet te kunnen worden, waar je ook maar wilt. Zo kun je op elke plek in huis op ieder gewenst moment een aangenaam briesje ervaren.

 

Creëer extra woongenot

Woongenot is in elk huis belangrijk. Het niveau van comfort, gemak en luxe bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Het extra woongenot dat een verkoelende fan met zich mee kan brengen, kan echter als een must worden beschouwd. Je hoeft niet langer peentjes te zweten als de temperatuur in de zomer tot grote hoogte stijgt. Waarom jezelf onaangenaam voelen in je eigen woning als dat niet hoeft? De aanschaf brengt maar een kleine investering met zich mee en als je waarde hecht aan luxe dan kies je gewoon voor een luxe uitvoering in een hogere prijsklasse. Er is voor ieders wens dan ook een verkoelende oplossing beschikbaar die vele voordelen met zich meebrengt.

 

Voordelen toegelicht

Een van de grote voordelen is dat een waaier veel goedkoper is dan een systeem van airconditioning. Bovendien hoeven er geen aanpassingen in je woning plaats te vinden en kun je wanneer je geen gebruikmaakt van de ventilator deze uit het zicht weer opbergen. Een ander voordeel is dat je voor verkoeling in huis kunt kiezen in de ruimte die je wenst. Ben jij bijvoorbeeld iemand die overdag geen last heeft van de warmte in huis? Heb je wel moeite met slapen als het zo warm is op de slaapkamer? Dan ligt het voor de hand om voor verkoelende ventilatie in je slaapkamer te kiezen. Je kunt natuurlijk ook de keuze maken om meerdere ventilators in huis te plaatsen.

Daarbij kun je dan in de ene ruimte voor een plafondventilator kiezen en in de andere ruimte een staand verplaatsbaar systeem plaatsen. Op het gebied van comfort zijn er extra voordelen te benoemen. Zo kun je spreken van verkoeling per persoon in plaats van het koelen van een complete ruimte. Het systeem is bovendien op elk gewenst moment in te schakelen en weer uit te doen. Je hoeft het apparaat dan ook alleen te gebruiken op het momenten dat het je te warm wordt in huis. Bij het aanzetten van het systeem is er vanaf het eerste moment al verkoeling. Dat is ook weer een voordeel ten opzichte van een mobiele airco, want dan duurt het even voordat de ruimte is gekoeld.

 

Afkoelend effect

Het is natuurlijk ook wel interessant om te weten wat het afkoelend effect precies is. Dat wordt aan de hand van verschillende factoren bepaald. Het afkoelend effect is onder meer afhankelijk van het type, maar ook van de luchtsnelheid en luchtvochtigheid in de woning. Het gewenste koeleffect is daarnaast uiteraard afhankelijk van de persoon zelf. Zeker als er meerdere mensen in huis wonen, dan zijn er doorgaans eveneens verschillende wensen. Die kunnen dan ook betrekking hebben op het koelteniveau in de woning.

De fan brengt in dit geval weer uitkomst, want die kan het persoonlijk gewenste niveau van koelte realiseren. Meerdere van deze waaiers in huis kan in dat geval een praktische oplossing bieden als er uiteenlopende wensen zijn voor wat betreft de koelte. Ook bij ventilatiesystemen kan er gesproken worden over een bepaald rendement en dan wel op het gebied van de verkoeling. Het rendement wordt bepaald door de vormgeving van de balden, maar ook door de schoephoek en door de diameter van de behuizing. Bij een kleinere diameter is er bijvoorbeeld sprake van een hogere luchtsnelheid en dat zorgt voor meer drukverlies, zodat er in verhouding sprake is van een laag rendement

 

Verbruik van energie

Het is uiteraard zo dat ventilatie in huis voor verkoeling kan zorgen, maar daarvoor dient wel een prijs worden betaald. Het kost namelijk energie, maar gelukkig zijn de moderne exemplaren bijzonder energiezuinig uitgevoerd. Dat betekent dat het met de maandelijkse kotsen voor energie reuze meevalt en zeker als je bedenkt dat je lang niet het hele jaar door extra verkoeling in je huis nodig hebt. Bovendien levert het jou weer energie op. Als de warmte je namelijk op het lijf slaat, dan verdwijnt al je energie in rap tempo. Zorg je op het juiste moment voor een koel briesje, dan blijft je energie behouden en krijg je zelfs wat meer energie.

 

Welk soort kies je?

Het is natuurlijk een persoonlijke keuze om wel of niet voor een waaier in huis te kiezen of er zelfs meerdere aan te schaffen. Als je van plan bent om voor dit eenvoudige en efficiënte systeem te kiezen, dan is het van belang dat je de goede keuze maakt. Als je het juiste soort kiest, profiteer je optimaal van de koelte in huis. Er zijn al even een aantal verschillende soorten benoemd en elk van deze soorten kent weer andere voordelen. Het is dan ook zeker aan te raden om je eens te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die er op dit gebied zijn. Daarnaast kun je natuurlijk met andere factoren rekening houden.

Bijvoorbeeld met het budget dat je beschikbaar hebt en met een eventueel voorkeur voor een merk of type. Het doel is in elk geval altijd hetzelfde en dat is het brengen van verkoeling in je huis. De keuze voor een bepaald type, merk en hoogte van de prijs is daarbij heel persoonlijk en kan voor ieder huishouden anders uitvallen. Verder kun je ook rekening houden met het interieur van je huis door de stijl, afmeting en kleur van het verkoelingssysteem daarop af te stemmen. Zo zijn er talloze aspecten om op te letten en kun je altijd een goede keuze maken die is afgestemd op je persoonlijke wensen en op het interieur van je woning.

 

Ventilators in huis

Als het gaat om ventilatorsystemen in huis kan er zoals in het begin gezegd ook betrekking hebben op het ventileren van de woning in plaats van het brengen van verkoeling. Op dit gebied zijn er vele mogelijkheden beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld speciale systemen voor in het toilet, maar ook voor in de badkamer of keuken. Daarnaast is er een mogelijkheid om van raamventilatoren gebruik te maken. Deze systemen hebben allemaal als doel om voor een optimaal binnenklimaat in je woning te zorgen. Een mechanisch systeem zorgt ervoor dat er in je woning een gezonde en schone lucht heerst. Het verversen van de lucht is een constante bezigheid van het systeem en dient dan ook niet uitgeschakeld te worden. Hoe anders is dat met een ventilatorsysteem die bedoeld is om verkoeling te brengen? Die kan ingeschakeld worden wanneer men wenst en hoeft in principe alleen maar aangezet te worden op het moment dat jij het warm hebt. Het doel is dan ook niet met elkaar te vergelijken, maar beide systemen zijn zeer waardevol voor het zo aangenaam mogelijk leven in je woning.

 

Verkoeling in huis: alternatieven

Er zijn allerlei manieren om de warmte in huis naar een lager niveau te brengen en een ventilatorsysteem is daar één van. Als daar niet direct je voorkeur naar uitgaat, dan zijn er talloze andere opties die voor de hand liggen om een keuze uit te maken. Als je bijvoorbeeld gordijnen hebt of een andere vorm van binnenzonwering dan kun je daar gebruik van maken. De warmte van de zon wordt zo deels buiten gehouden. Of je kunt de keuze maken voor zonwering aan de buitenzijde om het in huis minder warm te laten worden. Dat heeft bovendien als voordeel dat de zon niet hinderlijk in huis kan schijnen.

Het blijft dan echter nog wel warm in huis als de temperaturen hoog zijn. In de zomer komt het regelmatig voor dat het kwik boven 25 graden Celsius uitkomt en dan blijft de warmte wel in huis hangen. Als je dan alsnog verkoeling wilt, maar niet voor een ventilatiesysteem kiest in de meest eenvoudige vorm, dan kun je nog overwegen om voor airconditioning te kiezen.

Wist je dat een goede isolatie van je woning niet alleen een positief effect heeft in de winter om de kou buiten te houden, maar ook nuttig is om in de zomer de warmte minder snel binnen te laten?

 

Siësta

Verder klinkt het misschien onaantrekkelijk om midden in de zomer overdag je ramen potdicht te houden, maar heeft dat zeker zin om de warmte niet naar binnen te laten komen. Als het dan in de nacht afkoelt, kun je de ramen openzetten. Omgaan met de warmte in huis betekent ook dat je de levensstijl daarop kunt aanpassen. Misschien is een siësta voor jou net wat overdreven, maar gebruik in elk geval in de middag zo weinig mogelijk energie en plan activiteiten zoveel mogelijk in de ochtend of late namiddag.

Zoals je ziet zijn er allerlei manieren om je in huis zo prettig mogelijk te voelen als het te warm is. Een simpele oplossing wordt geboden in de vorm van een ventilator, maar evengoed zijn er tal van andere mogelijkheden beschikbaar. Het gaat erom dat jij kiest voor datgene waar jij een voorkeur voor hebt om zo aangenaam mogelijk om je eigen huis te verblijven.

Of het een must in huis is of niet, kan iedereen voor zichzelf bepalen. Wel is het een uitermate betaalbare, energiezuinige, persoonlijke en efficiënte oplossing voor iedere gewenste ruimte in huis.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101