Led verlichting – alle voordelen op een rijtje

Heb jij nog gloeilampen in huis? Hoewel je zou verwachten dat deze vraag door het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens met ‘nee’ beantwoord zou worden, is dit niet het geval. Uit onderzoek blijkt dat slechts in 20% van de huishoudens geen gloeilampen meer branden. In de overige huishoudens waar nog wel gloeilampen aanwezig zijn, gaat het gemiddeld om 11 stuks en heeft men er nog 4 als reserve liggen.

Om het energieverbruik van huishoudens terug te dringen, is in 2012 een verbod ingesteld op de productie van gloeilampen in de EU. Ondanks dat de verwachting dat men massaal op energiezuinige verlichting zou overstappen is dit niet gebeurd. Het verbod was namelijk relatief eenvoudig te omzeilen en winkels konden toch nog gloeilampen blijven verkopen. In september 2016 wordt naar verwachting ook het verbod op verkoop ingesteld, waardoor meer mensen gemotiveerd worden over te stappen op energiezuinige verlichting. Een mooi moment om dit te doen is trouwens als je net een nieuw huis hebt gekocht. Led-lampen zijn overigens in veel winkels te koop, maar als je meerdere lampen tegelijk wilt kopen kun je online vaak led verlichting bestellen met korting.

 

Zuiniger omgaan met energie…

Het voornaamste voordeel van LED-lampen ten opzichte van voornamelijk gloeilampen is toch wel dat ze veel minder energie verbruiken. Hoe dat komt? Een gloeilamp zet tijdens het branden een groot gedeelte van de energie om in warmte, en slechts een klein gedeelte in licht. Een LED-lamp zet de energie veel efficiënter om in licht en produceert daarentegen bijna geen warmte. Deze efficiëntere omzetting zie je terug in het stroomverbruik. Een Led-lamp verbruikt bijvoorbeeld gemiddeld 5 Watt per uur, terwijl het bij gloei- of halogeenlampen al gauw 60 Watt per uur betreft.

 

… En de investering scheelt ook in je eigen portemonnee

Bij normaal gebruik scheelt dit aan stroomverbruik al snel ongeveer € 5,- per lamp per jaar, maar dan moet je wel vooraf investeren in nieuwe lampen. En LED-lampen zijn zeker niet goedkoop als je het vergelijkt met gloei- of halogeenlampen. Kostte een gloeilamp ongeveer € 0,70 en een halogeenlamp € 5,-, dan ben je aan een goede LED-lamp al gauw € 10,- kwijt. Naast de lagere energiekosten betaalt echter ook de duurzaamheid van de lampen de investering terug. Een gloeilamp brandt namelijk maar gemiddeld 1000 uur en een halogeenlamp maar 10.000 uur, terwijl een LED-lamp tot wel 50.000 uur meegaat.

 

Mooi design en fijn licht

Dat mensen lampen nog niet vervangen hebben door LED-lampen komt vaak omdat zij alleen de nadelen van de eerste generaties LED-lampen kennen. Het grootste nadeel vormde wel het licht, aangezien eerdere generaties LED-lampen een fel, hardwit licht hadden dat niet erg sfeervol oogde.

LED-lampen zijn hierin echter ver doorontwikkeld, en vooral de lampen met een zeer warm wit licht (2700K) zijn dan ook erg populair.

Naast de warmte van het licht is natuurlijk ook de lichtsterkte. Handig om te weten bij de keuze van een lamp is dat de lichtsterkte niet meer bepaald wordt door het aantal Watt, maar weergegeven wordt in Lumen.

Dat het LED-licht vaak als fel werd gezien kwam ook doordat de lampen eerst niet dimbaar waren. Nu zijn er echter voor iedere fitting lampen in diverse sterkten en een eventuele dim-mogelijkheid verkrijgbaar.

Niet alleen de ervaring van het licht is verbeterd maar ook de vormgeving. Zo zijn er LED-lampen met een ouderwets ogende gloeidraad of bijvoorbeeld in de vorm van een kaars of kandelaar.

Dat mensen nu nog gloeilampen in huis hebben, betekent dat deze ook nooit eerder vervangen zijn door andere soorten energiezuinige lampen. Deze lampen hadden dan wel een veel lager stroomverbruik, maar ook deze lampen hadden bepaalde nadelen. Zo werd het licht niet fijn gevonden, was het design nog niet erg doorontwikkeld duurde het vaak een tijd totdat de lamp was ‘opgewarmd’. Bij LED-lampen spelen deze factoren gelukkig geen rol meer.

Een LED-lamp voor iedere fitting

De eerste generaties LED-lampen waren slechts verkrijgbaar met een grote E27-fitting of kleine E14-fitting. Hoewel een groot gedeelte van de lampen in huis ook voorzien is van een van deze fittingen, hebben er ook veel mensen daarnaast nog spotjes of tl-buizen. De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet op het gebied van doorontwikkeling van LED-lampen, en zijn er nu ook bijvoorbeeld GU5.3 en GU10-fittingen voor spotjes en zelfs G13-fittingen voor tl-buizen.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101