De benedenverdieping grondig verbouwen, waar moet je op letten?

Woon je al jaren in hetzelfde huis en twijfel je tussen verhuizen of verbouwen? Dan heb je vast wel eens nagedacht over het renoveren van de woonkamer of het plaatsen van een aanbouw. Maar waar moet je precies rekening mee houden? In dit artikel geven we tekst en uitleg voor een verbouwing van de benedenverdieping.

 

De ruimte opmeten

De belangrijkste vraag die beantwoord moet worden als je besluit om een ruimte te verbouwen, is om wat voor oppervlakte het gaat. Een plattegrond van het huis is het handigste middel om te raadplegen. Mocht je deze kwijt zijn, dan is het toch handig dat je weet hoe je een ruimte moet opmeten. Hier heb je een aantal basisartikelen voor nodig:

  • Een stuk papier
  • Pen of potlood
  • Rolmaat
  • Rekenmachine (of een goed stel hersens)

Maak allereerst een schets van de ruimte die je in gedachte hebt. Vergeet de deuren niet mee te nemen. Omdat een ruimte niet altijd symmetrisch is kun je de lengte- en breedtematen het beste op twee verschillende punten meten. Heb je de gegevens genoteerd? Tel dan voor de zekerheid 10 cm bovenop de lengte. Vermenigvuldig nu de lengte met de breedte van de kamer zodat je weet uit hoeveel vierkante meter een ruimte bestaat.

Een tip die we van Van der Heijden vloeren kregen, is dat als je besluit zelf een vloer te leggen, je ook altijd rekening moet houden met een bepaalde foutmarge. Laat je het over aan professionals dan hebben zij aan de vierkante meters voldoende.

 

Welke soort vloer kies je

De volgende stap zorgt voor problemen bij de meeste stelletjes. Want welk type vloer en wat voor kleur kies je? Ga je voor vloerbedekking, kies je voor tegels of geniet hout je voorkeur, en wordt het bruin, groen of pimpelpaars? De kleur is smaakafhankelijk, maar aan het type kleven voor- en nadelen. Zo geeft een houten vloer een huis een warm en authentiek karakter. Tegels hebben weinig onderhoud nodig en gaan lang mee. Heb je een krap budget? Dan zijn laminaat of vinyl prima opties.

 

Vloerverwarming als extra optie

Waarom installeer je niet direct vloerverwarming als je toch bezig bent met het plaatsen van een nieuwe vloer? Hoewel het aanleggen van vloerverwarming vaak een dure onderneming is, brengt het ook extra voordelen met zich mee. Vloerverwarming zorgt er bijvoorbeeld voor dat de gehele ruimte evenredig wordt verwarmd. Dit heeft als voordeel dat er minder energie nodig is om een ruimte te verwarmen. Dit kan op jaarbasis zelf een besparing tot 15% opleveren en is daarmee de investering meer dan waard. Houd er wel rekening mee dat vloerverwarming niet bij iedere vloerafwerking mogelijk is. Laat je vooraf dus goed informeren.

 

Keuken verbouwen

Door de keukenkastjes te voorzien van een ander kleurtje kun je de keuken low-budget opknappen. Vaak brengt deze eenvoudige optie echter niet het gewenste resultaat. De verouderde oven gaat er niet beter door werken en ook de magnetron op het aanrecht blijft staan waar dit staat. Wie de benedenverdieping grondig wil verbouwen, pakt ook de keuken aan. Het grote voordeel van een grondige verbouwing is dat je blanco kunt beginnen. Om goed voorbereid het gesprek met de keukenleverancier aan te gaan, kun je alvast nadenken over het volgende:

  • Houd rekening met een goede ventilatie.
  • Weet waar je de stopcontacten wilt hebben.
  • Denk na over het type aanrechtblad: graniet, composiet, kunststof.
  • Laat je inspireren: https://nl.pinterest.com/kitchenideas/

 

Aanbouw plaatsen

Heb je naast een nieuwe uitstraling van de benedenverdieping ook meer ruimte nodig? Dan kun je het beste kiezen voor een aan- of uitbouw. In veel gevallen heb je bij zo’n verbouwing een vergunning nodig. Deze handige onlinetool geeft antwoord, maar is niet leidend. Check voor de zekerheid altijd even bij je gemeente of je ook daadwerkelijk een vergunning nodig hebt.

 

Hoe krijg je de financiering rond?

Voor een verbouwing van je huis moet je diep in de buidel tasten, zeker voor een grondige
make-over. Vooraf en tijdens de verbouwing vraag je je regelmatig af waar je aan begonnen bent, maar na afloop blijkt altijd dat het de moeite meer dan waard was. Niet alleen geniet je van een nieuwe omgeving, maar de waarde van je huis gaat ook direct omhoog. Voor degene die nog niet voldoende spaargeld hebben om de financiering rond te krijgen, bestaat er altijd de mogelijkheid om een lening aan te vragen. Er zijn onlinekredietverstrekkers, zoals Findio, die een verbouwing van je vloer mogelijk maken

Emiel Tindemans
Emiel Tindemans

Emiel Tindemans werkt bij Tribal en heeft een belangrijk aandeel in de online communicatie van verschillende klanten. Hierdoor heeft Emiel veel ervaring opgedaan in diverse branches en heeft een voorkeur voor onder andere de woonbranche ontwikkeld. Emiel zal daarom regelmatig gastblogs vol informatieve tips plaatsen op Huislijn.nl.

Artikelen: 1