8 tips om vlot te verhuizen

Heb jij via Huislijn.nl je nieuwe huis gevonden? De woningmarkt trekt sinds 2015 weer aan, er worden weer veel huizen verkocht. Veel mensen bereiden op dit moment een verhuizing voor of zitten er middenin. Ben jij aan het verhuizen of ga je binnenkort verhuizen? Dan hebben we 8 tips die jou helpen bij een vlotte en stressvrije verhuizing.

1) Overlappende tijd tussen oude en nieuwe woning

Natuurlijk wil je het liefst zo kort mogelijk dubbele woonlasten van zowel het oude als het nieuwe huis. Of je nu een huurhuis of een koopwoning had het is handig een overlappende tijd aan te houden zodat je tijd hebt om de spullen te verhuizen. En de oude woning netjes achter te laten en je nieuwe huis bewoonbaar te maken voordat je er definitief intrekt.

2) Het belang van een goede planning

De planning voor, tijdens en na de overlappende tijd moet je zo goed mogelijk regelen. Moet er bijvoorbeeld nog geklust worden in huis? Doe dit dan voordat alle grote meubels verhuisd worden. Vaak bestellen mensen voor het nieuwe huis ook nieuwe meubels. Zorg ook dat deze niet al te snel geleverd worden nadat je de sleutel hebt ontvangen, aangezien ze anders alleen maar in de weg staan.

3) Tijdig het transport regelen

Voer je de verhuizing zelf uit zonder hulp van een verhuisbedrijf? Bekijk dan aan de hand van de grootste meubels of je aan een aanhanger voldoende hebt, of dat een verhuiswagen nodig is. Bereken ook aan de hand van de hoeveelheid spullen hoeveel ritten je zult moeten maken en hoeveel dagen je het transport nodig hebt. Houd er rekening mee dat je niet de enige bent die transport wil huren, en reserveer op tijd zodat je niet op het laatste moment nog stad en land moet gaan afzoeken.

4) Goed inpakken is het halve werk

Het inpakken is altijd een klus waar iedereen zich op verkijkt. Begin al tijdig met het inpakken en eventueel opslaan van spullen die je niet meer nodig hebt, zo houd je beter overzicht. Wees voorzichtig met breekbare spullen en maak op de doos duidelijk zichtbaar wat de boven- en onderzijde is en of het fragiel materiaal bevat. De dozen coderen met een kleurcode of andere indicatie van de inhoud en de bestemde ruimte in het nieuwe huis scheelt na de verhuizing een hoop gesjouw.

5) Gas, water en licht vanaf dag 1

Als je de aanwezigheid van gas, water en licht vanaf de eerste dag geregeld hebt, heeft dat meerdere voordelen. Niet alleen is het handig tijdens de inspectie bij de sleuteloverdracht (in de winter kan het bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg nog donker zijn), maar ook met de schoonmaak en kluswerkzaamheden kun je vanaf dag één beginnen.

6) Schakel hulptroepen in

Nog iets waar mensen zich vaak op verkijken? Hoe vermoeiend en stressvol verhuizen kan zijn, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Hoe klein de ruimte ook is waaruit je komt, het is altijd fysiek zwaar. Voordat je dus misschien zelf al voor de tiende keer met een doos de trap op bent gelopen had je gewenst dat je hulp van vrienden en / of familie had ingeroepen. Vele handen maken licht werk immers. Vooral bij trappen is het handig om een schakel van mensen te maken zodat niet iedereen elkaar in de weg loopt. Niet alleen op fysiek vlak is een verhuizing vermoeiend. Het geeft ook mentale druk doordat je in je hoofd afscheid moet nemen van je oude en je nog erg moet wennen aan de nieuwe plek. Andere mensen blijven objectiever en kunnen je er doorheen helpen.

7) Je adreswijziging doorgeven

Niets is zo vervelend om lange tijd de post op je oude adres op moeten halen, niet alleen voor jou maar ook voor de nieuwe bewoners. Begin ruim voor de verhuizing aan de hand van de binnengekomen post. Mail de personen, instanties en bedrijven waar je post van krijgt of zou kunnen krijgen. Geef het nieuwe adres door met de verhuisdatum. Diverse postbezorgers zoals PostNL en Sandd bieden een verhuisservice aan die het nieuwe adres automatisch doorgeeft aan degene die post verstuurt, en stuurt de post ook direct door naar je nieuwe adres.

8) Verhuis met plezier!

Dat een verhuizing zowel fysiek als mentaal enige stress oplevert, is haast niet te voorkomen. Zorg echter voor positieve energie, die niet alleen jezelf helpt maar ook de anderen die zijn komen helpen. Met wat drinken en powerfood erbij houdt iedereen meer lol in de klus en zal er meer werk verzet worden. Stel je er vooraf al op in dat er dingen niet zullen gaan zoals je wilt, en dat er wat zaken zullen sneuvelen of beschadigd raken. Word niet boos op degene die helpt, de meeste zaken zijn immers toch vervangbaar of te repareren!

 

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 96