Je eerste afspraakje…

Het verbaast me altijd hoe weinig mensen zich realiseren dat bij de koop van een woning het gaat om liefde op het eerste gezicht. Kopers volgen niet de stappen: kennismaken, dan elkaar nader leren kennen om vervolgens echt van elkaar te gaan houden. Wel nee, woning zoeken is speeddaten at a maximum.

 

Eerste seconde telt

Op Huislijn.nl wordt in een enkele seconde besloten of men de woning wel of niet gaat bezichtigen en in de eerste twee minuten van de bezichtiging wordt besloten of men wel of niet door gaat met deze woning.

Iedereen die weleens een huis heeft gekocht of aan het zoeken is weet dat het zo werkt. Het is dan ook onbegrijpelijk dat een groot deel van de huidige woning verkopers (en inclusief hun makelaars) dat spontaan vergeet als het huis in de verkoop wordt gezet.

 

Aandacht voor uw woning

Wie op Huislijn.nl kijkt ziet gelukkig steeds meer woningen staan waarbij goed aandacht is besteed aan de teksten, de foto’s en een volledige presentatie op internet. Maar ook bij zo veel niet. Waarom toch? Aandacht voor uw woning is echt cruciaal om uw woning te verkopen.

 

Wat zijn de drie belangrijkste stappen?

 

  1. Zorg voor een geweldige presentatie op internet. Dat is niet goedkoop, maar het werkt wel. Schakel een styliste in voor een algemeen advies over de gehele woning. Een goede styliste is echt niet duur (€ 150) en het huis gaat echt niet op zijn kop. Neem daarna een goede fotograaf (€ 150) of als je het zelf doet denk goed na hoe en wat je op de foto zet. Voor goede tips zie www.nicoletgroen.nl/boek. Zorg er uiteraard ook voor dat alle foto’s en kenmerken op internet staan. Daar zoeken mensen op.
  2. Komen er mensen? Zorg voor een goede beleving tijdens de bezichtiging! Wat is daarbij van belang? Klinkt tegenstrijdig, maar maak het anoniem en zonder specifieke sfeer. Dus veel licht en let op details (zoals licht aan op het toilet en bril naar beneden), alles opgeruimd en geen kaarsjes, geurtjes enz. Bedenk dat uw beeld over een fijne sfeer heel anders kan zijn dan die van de kopers. Haal vooral ook al uw familiefoto’s weg! Mensen willen in hun eigen toekomstige woning lopen en niet in de uwe…
  3. Zorg dat de makelaar de mensen na belt. Mochten ze geïnteresseerd zijn dan is het van belang dat ze hun focus houden op uw woning. Formeel aan de makelaar melden dat ze geïnteresseerd zijn, is een grote mentale stap en zorgt ervoor dat ze minder snel naar andere woningen gaan kijken. Ze hebben voor zichzelf immers een eerste stap gezet naar hun nieuwe woning. Zijn ze niet geïnteresseerd (dat komt nu eenmaal voor) dan kunt u zich richten op de volgende kijker.

 

Mocht u denken dat bovenstaande niet meer nodig is omdat “de markt toch weer is aangetrokken”, realiseer u dan dat u met bovenstaande hoe dan ook eerder en voor een betere prijs zult verkopen. Investeren in uw huis verdient zich altijd dubbel en dwars terug.

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38