Opties als huidige woning nog te koop staat

Stel: je kijkt wat rond in het woningaanbod van Huislijn.nl en opeens zie je dé perfecte woning. Je ziet jezelf er al helemaal wonen. Maar is dit wel het juiste moment om een huis te kopen? Je denkt namelijk al wel langer aan verhuizen, maar je huidige woning is helaas nog niet verkocht. Lees hier meer over hoe je zo’n situatie aanpakt.

Redenen om al wel een ander huis te kopen

Opties als huidige woning nog te koop staat

Een ander huis kopen terwijl je huidige woning nog te koop staat, brengt risico’s met zich mee. Toch kun je ervoor kiezen om dit te doen. Bijvoorbeeld als je een prachtig stulpje vindt dat je absoluut niet wilt mislopen. Of als je verwacht dat je op korte termijn een koper vindt voor je eigen huis.

Je hebt er in elk geval wel genoeg budget voor nodig. Als je verwacht dat je overwaarde hebt op je huidige woning dan is dat natuurlijk voordelig. Maar je kunt ook een eindbod krijgen dat een stuk lager is dan jouw vraagprijs. In dat geval moet je wellicht een hogere hypotheek afsluiten.

Let op de risico’s

Neem de tijd om de voor- en nadelen af te wegen voordat je een beslissing neemt. Om je hierbij te helpen geef ik een aantal aandachtspunten. Ook bespreek ik mogelijkheden waarmee je de risico’s en financiële lasten kunt verkleinen.

Dubbele woonlasten

Wanneer je twee woningen bezit, heb je dubbele woonlasten. Daarom moet je bij de geldverstrekker kunnen aantonen dat je voldoende eigen vermogen hebt om deze lasten 12 tot 24 maanden te kunnen dragen. Anders kun je geen hypotheek afsluiten. Via de tool ‘Maandlasten berekenen bij eyeOpen.nl’ kun je een goede inschatting maken van de verwachte maandelijkse kosten per woning.

Lasten verlichten

Er zijn manieren waarop je de dubbele woonlasten iets kunt verlagen. Je hebt bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd bij beide woningen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit voordeel geldt, nadat je bent verhuisd, het lopende jaar plus drie jaar.

Verhuren

Een andere manier waarop je je lasten kunt verlichten, is het tijdelijk verhuren van je huidige huis. Met de huuropbrengst kun je de dubbele woonlasten bekostigen. Let er wel op dat dit op basis van de Leegstandwet moet. Daarmee kun je de huur beëindigen wanneer je een koper vindt.

Je woning tijdelijk verhuren heeft echter ook nadelen. Zo heb je in de tijd dat je het huis verhuurt  geen recht op hypotheekrenteaftrek op die woning. Check dus goed of verhuur voor jou daadwerkelijk gunstig is.

Overbruggingskrediet

Pas op het moment dat je de oude woning verkoopt, komt de eventuele overwaarde daarvan vrij. Voor de verkoop heb je dus nog geen toegang tot dat geld. De kans is echter groot dat je daarmee de hypotheek wilt bekostigen van het nieuwe huis. Je kunt dit oplossen door een overbruggingskrediet af te sluiten bij de geldverstrekker.

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarmee je toch je hypotheek kunt rondkrijgen. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. Welke dit precies zijn verschillen per hypotheekverstrekker. Ook hangt het ervan af of je al een koper voor je woning hebt of niet.

Kopen onder voorbehoud van verkoop huidige huis

Een manier om de risico’s te verkleinen is het onderhandelen over de ontbindende voorwaarden. Je kunt namelijk met de verkoper afspreken dat de koop niet doorgaat als je jouw huidige woning niet binnen een bepaalde termijn verkoopt. Let er wel op dat dit niet werkt bij populaire huizen waarbij de belangstellenden in de rij staan.

Nieuwe woning verkopen

In het ergste geval loopt alles verkeerd en kun je jouw huidige huis niet verkopen. Dan kunnen de dubbele woonlasten na verloop van tijd te hoog worden. Hoe teleurstellend het dan is: het opnieuw te koop zetten van de nieuwe woning is wellicht de enige optie die je nog hebt.
Er zijn dus veel zaken om rekening mee te houden als je een huis koopt terwijl je huidige woning nog niet is verkocht. Weeg daarom alle voor- en nadelen af en bedenk goed of dit voor jou wel slim is.

 

Olivier Tardieu
Olivier Tardieu

Olivier Tardieu streeft ernaar het afsluiten van een hypotheek voor huizenkopers gemakkelijker, sneller en voordeliger te maken. Hij is managing director van Knab Hypotheken. Ook schrijft hij voor Huislijn.nl waarin hij zijn visie op de huizen- en hypotheekmarkt deelt met lezers.

Artikelen: 9