Een succesvolle Open Huizen Route

Binnenkort is weer de Open Huizen Route van Huislijn. Voor de ene verkoper een geweldige kans, de ander gruwelt ervan. Dat laatste is echt niet nodig. Uit ervaring kan ik spreken dat Open Huizen Routes heel goed kunnen helpen bij het verkopen van uw huis.

Om een Open Huis goed te laten verlopen zijn wel een aantal aspecten van belang. De meeste zijn wellicht open deuren, maar dat maakt ze niet minder belangrijk. Hierbij 5 tips:

 1. Maakt het huis “onpersoonlijk”Een succesvolle Open Huizen Route
  Bedenk, het is maar voor een middag! Het is heel zinvol om potentiele kopers niet te confronteren met uw persoonlijk zaken zoals familiefoto’s, hobby’s of nadrukkelijke kunst. Een potentiële koper wil graag zijn eigen verbeelding laten spreken als hij zijn eigen toekomstige huis wil visualiseren. Dat is gewoon lastiger als je steeds geconfronteerd wordt met elementen van de huidige bewoner. Dat geeft eerder het gevoel dat je op visite bent en dat doe je in een huis van een ander, niet in je toekomstige eigen huis.
 1. Wees niet aanwezig
  Het is heel natuurlijk om enthousiast over uw eigen koopwoning en de omgeving te praten. Laten we eerlijk zijn, daar is niets mis mee. Als u niet enthousiast bent, waarom zouden zij het wel moeten worden. Maar beperkt het wel. Een paar minuten enthousiast vooraf of aan het einde van het bezoek is prima. Maar laat de bezoeker zelf oordelen als zij rondlopen. Hoe meer u praat, hoe meer zij alleen u, en dus niet het huis, blijven herinneren.
 1. Ruim op
  Een echte open deur. Toch is het verbazingwekkend hoe weinig aandacht hieraan wordt gegeven. Realiseer u dat iedere koper super kritisch is bij het bezichtigen. Nog een open deur: potentiële kopers kunnen niet door de rommel heen kijken. Echt niet. Ook denken ze niet als er iets kapot is: “tja, daar is de prijs ook naar”.

  Nee! Ze zien gewoon rommel en kapotte spullen. Gegarandeerd zakt uw woning daarmee op het lijstje met potentiële kansmakers.

 1. Laat mensen tegelijkertijd door uw woning lopen
  Natuurlijk. Zie eerst maar eens dat er één bezoeker komt. Het hoort er nu eenmaal bij dat er soms niemand komt. Maar komen er meerdere gegadigden en toevallig nog gelijktijdig ook? Hou ze vooral niet op, maar leidt ze (apart van elkaar) door de woning of laat ze zelf hun gang gaan. Het geeft gewoon een buzz als er meerdere potentiële kopers door uw woning lopen en als ze elkaar horen versterkt dat het gevoel. Wilt u ze echt het gevoel geven dat uw woning gewild is, dan is dit de manier.
 1. Start op zolder
  Leidt u de mensen zelf rond? Loop dan eerst met ze naar de zolder en zak dan rustig af naar beneden. De zolder is meestal niet de meest aantrekkelijke ruimte en zo eindigt u beneden waar het wel gezellig is. Bovendien kunt u, als ze beneden rondkijken, meteen vragen of ze trek hebben in een kopje koffie (waarbij u wel enthousiast mag vertellen over uw woning). Begint u beneden, dan eindigt u op zolder en de kans dat u ze daarna nog aan de koffie krijgt is klein.

 

Een Open Huizen Route is gegarandeerd één van de succesvolste manieren om uw huis te verkopen. Vindt u het niet plezierig om uitgebreid met de potentiele kopers te spreken? Bedenk dat u dan in de ogen van potentiële koper één van de prettige verkopers bent! U kunt het dus niet fout doen.

En vergeet niet om uw huis aan te melden als Open Huis op Huislijn.nl, iedereen moet toch weten dat u op zaterdag 2 april Open Huis houdt. Je makelaar kan extra voordelig je huis aanmelden via Huislijn.nl. Uiteraard kan je dit ook zelf doen.

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38